Ungureanu: Beuran 2 la Tg. Mureş. Pacient decedat în urma unor manevre efectuate de un doctor care profesează "ilegal"

Emanuel Ungureanu
Emanuel Ungureanu (Epoch Times România)

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a atras atenţia, marţi, asupra unei situaţii controversate la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, unde un medic ar fi efectuat “ilegal” sute de intervenţii pe “parafa şefei de secţie”. În plus, deputatul a evidenţiat cazul unui pacient care a murit în condiţii suspecte după ce a fost operat “ilegal” de doctorul respectiv, Monica Pantea.

Emanuel Ungureanu a afirmat că activitatea Clinicii de Gastroenterologie SCJU Mureş a fost grav perturbată de la începutul anului 2019 prin “introducerea ILEGALĂ în această clinică, de către Prof. Simona Băţagă, şeful secţiei, a unui medic, Dr Pantea Monica, care nu se află în relaţie contractuală cu SCJU Mureş”.

De asemenea, deputatul USR a ţinut să sublinieze că “cea mai gravă consecinţă a activităţii frauduloase a Dr.Pantea Monica s-a soldat, după informaţiile pe care le deţin, cu DECESUL unui pacient, domnul G.M.F!”.

Mai mult, susţine Ungureanu, “circumstanţele decesului au fost tăinuite atât faţă de conducerea spitalului cât şi Serviciului de Anatomie Patologică al spitalului”, adăugând că familiei nu i s-a prezentat situaţia reală, adică faptul că domnul G.M.F. a decedat ca urmare a unei manevre terapeutice efectuate de către o persoană care nu avea dreptul să o efectueze.

“În ciuda gravităţii faptelor comise şi numeroaselor încălcări ale legii şi decesul unui pacient ca urmare a acestora, activitatea Dr. Pantea Monica a continuat în Clinica de Gastroenterologie în aceeaşi manieră care a fost prezentată anterior, până la intrarea acesteia în concediu de maternitate”, a mai precizat Emanuel Ungureanu.

Mesajul deputatului vine în contextul în care tot el a adus la cunoştinţa opiniei publice faptul că o pacientă a murit pe 29 decembrie 2019 după ce a luat foc pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Capitală. Femeia a ars practic ca o torţă în timpul operaţiei, până ce un cadru medical s-a dezmeticit şi a aruncat pe ea o găleată de apă.

În urma investigării incidentului, Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că s-a concluzionat că tragedia a fost rezultatul unei erori umane iar prof. dr. Mircea Beuran a fost demis din funcţia de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III a Spitalului Floreasca din Bucureşti.

Redăm mesajul integral al deputatului USR:

INCREDIBIL! Caz BEURAN 2 la Târgu-Mureş! Timp de aproape 1 an, medicul Monica Pantea a efectuat ILEGAL sute de intervenţii pe parafa şefei de secţie, prof. Simona Băţagă!
(Video 1, dr. Monica Pantea efectuând ILEGAL o colonoscopie).

Un pacient a decedat în condiţii SUSPECTE după ce a fost operat ILEGAL de doamna doctor Monica Pantea!

FAPTELE!

Activitatea Clinicii de Gastroenterologie SCJU Mureş a fost grav perturbată de la începutul anului 2019 prin introducerea ILEGALĂ în această clinică, de către Prof Simona Băţagă, şeful secţiei, a unui medic, Dr Pantea Monica, care nu se află în relaţie contractuală cu SCJU Mureş!!!

Deşi în clinică îşi desfăşoară legal activitatea de explorări endoscopice 4 medici angajaţi, Dr Pantea Monica a primit acordul de la Prof. Simona Băţagă să efectueze endoscopii digestive superioare şi inferioare, să pună diagnostice şi să stabilească terapii în Laboratorul de Endoscopie din cadrul clinicii.

Sute de Intervenţiile ilegale au fost efectuate de dr Monica Pantea pe parafa doamnei profesor Simona Băţagă, COMPLET ILEGAL!

Accesul ilegal al Dr Pantea Monica în Clinica de Gastroenterologie a restrâns accesul medicilor angajaţi legal pe această secţie să efectueze explorări endoscopice.

Pantea Monica s-a comportat timp de 1 an ca şi când ar fi fost angajată a acestei secţii desfăşurând activitate de endoscopie programată, documentată în registrele laboratorului!!!

Activitatea Dr Pantea Monica a implicat şi folosirea de materiale consumabile din inventarul spitalului, acestea fiindu-i puse la dispoziţie de către personalul Laboratorului de endoscopie coordonat de Prof. Dr. Simona Băţagă, fără nici o restricţie!!!

Atât explorările endoscopice cât şi consumabilele au fost decontate pe spitalizări de zi efectuate pe numele Prof Simona Băţagă, FRAUDÂNDU-SE astfel Casa Judeţeană de Asigurări Mureş!

Activitatea Dr Pantea Monica s-a extins treptat în anul 2019 aceasta efectuând treptat explorări endoscopice cu caracter de consult interclinic, la pacienţi internaţi în SCJU Mureş în alte servicii, tot cu concursul personalului din Laboratorul de Endoscopie şi Prof Simona Băţagă, ducând astfel la efectuarea unor explorări interclinice frauduloase, în detrimentul pacienţilor şi cu TĂINUIREA acestui fapt faţă de către medicii curanţi ai pacienţilor respectivi.

Educaţia medicilor rezidenţi gastroenterologi în endoscopie, obligatorie prin contractul de muncă, implică efectuarea unui anume număr de endoscopii, obţinerea de statut de medic specialist fiind condiţionată de aceasta!!!

Prin activitatea frauduloasă în Laboratorul de Endoscopie, doamna doctor Pantea Monica a periclitat activitatea de instruire a rezidenţilor, prin limitarea accesului la această activitate, pe care ei sunt obligaţi prin curriculă să o presteze.

Este de subliniat că accesul medicilor rezidenţi în serviciul de endoscopie este limitat şi ei nu îşi pot efectua numărul de endoscopii prevăzute prin lege din cauza lipsei de endoscoape suficiente şi de consumabile, raportată de numeroase ori conducerii spitalului, fără niciun rezultat favorabil...

În aceeaşi măsură, dr Pantea a tulburat activitatea medicilor rezidenţi prin implicarea lor, cu concursul Prof. Simona Băţagă, la întocmirea documentelor şi deconturilor consecutive explorărilor endoscopice şi spitalizărilor de zi frauduloase.

Activitatea Dr Pantea Monica a fost extinsă treptat, primind de la Prof Dr Băţagă atribuţii de îngrijire a pacienţilor cu internări continue în Clinica de Gastroenterologie, aceasta a consultat pacienţii, a luat decizii terapeutice, a redactat condici de medicamente, întocmind biletele de externare cu diagnostice, codificări DRG, recomandări terapeutice, reţete medicale compensate, concedii medicale, toate cu concursul şi efectuate pe numele şi parafa medicală a Prof Simona Băţagă!!!

În toate aceste activităţi Monica Pantea a implicat şi medicii rezidenţi, împiedicându-i să îşi desfăşoare activitatea de pregătire conform legii.

Pacienţii pe care îi explorează prin spitalizările de zi şi prin spitalizările continue au fost RACOLAŢI personal de către Dr Pantea Monica, limitând în acest fel numărul de paturi libere din clinică şi punând în pericol activitatea clinicii, activitate care se desfăşoară într-un spital cu caracter de urgenţă.

Cea mai gravă consecinţă a activităţii frauduloase a Dr.Pantea Monica s-a soldat, după informaţiile pe care le deţin, cu DECESUL unui pacient, domnul G M.F!

Domnul G. M. F, domiciliat în Gheorgheni, judeţul Harghita, a suferit de ciroză hepatică şi de o complicaţie a acesteia, varicele esofagiene.

Pacientul aflat atât în evidenţa Clinicii Gastroenterologie cât şi în evidenţa altor clinici în care îşi desfăşoară activitatea legală medici gastroenterologi şi există Laboratoare de endoscopie funcţionale, a fost "racolat" de Dr. Monica Pantea şi programat la internare în Clinica de Gastroenterologie şi la Laboratorul de Endoscopie digestivă pentru ligaturarea varicelor esofagiene.

Internarea s-a efectuat pe numele şi în salonul Prof Simona Băţagă, la data de 19.09.2019, şi i s-a efectuat de către Dr. Monica Pantea ligatura endoscopică a varicelor în Laboratorul de Endoscopie al clinicii la data de 20.09.2019, protocolul endoscopic fiind semnat chiar de către Dr. Monica Pantea!!!

Pacientul a fost externat în data de 23.09.2019, pentru a reveni în condiţii de urgenţă în UPU Mureş cu efracţia varicelor ligaturate, cu o sângerare masivă, într-o stare clinică extrem de gravă, medicii din UPU şi medicul de gardă al Clinicii Gastroenterologie nemaiputând salva viaţa pacientului care decedează prin exsangvinare în 4 ore de la prezentarea în serviciul de resuscitare al UPU. În decursul acestor 4 ore pacientului i s-a efectuat internarea pe secţia gastroenterologie, pentru decontarea consumabilelor, sângelui, medicaţiei primite şi a manevrelor terapeutice efectuate.

La întocmirea actelor de externare ale defunctului, pentru tăinuirea circumstanţelor decesului, contrar prevederilor legale, s-a cerut de către Prof Simona Băţagă scutirea de necropsie şi mai grav, nu a fost transferat pacientul decedat serviciului de Medicină Legală, conform legii, moartea domnului G M F survenind ca o complicaţie a unei manevre medicale şi la sub 24 de ore de la internarea în spital!!!

Circumstanţele decesului au fost tăinuite atât faţă de conducerea spitalului cât şi Serviciului de Anatomie Patologică al spitalului, care au semnat scutirea de necropsie şi eliberarea trupului neînsufleţit al domnului G. M. F. familiei fără efectuarea acesteia.

Familiei nu i s-a prezentat situaţia reală, adică faptul că domnul G M F a decedat ca urmare a unei manevre terapeutice efectuate de către o persoană care nu avea dreptul să o efectueze, nici de obligaţia spitalului de a solicita efectuarea necropsiei medico-legale, astfel că şi familia a fost de acord cu scutirea pacientului de necropsie.

În ciuda gravităţii faptelor comise şi numeroaselor încălcări ale legii şi decesul unui pacient ca urmare a acestora, activitatea Dr. Pantea Monica a continuat în Clinica de Gastroenterologie în aceeaşi manieră care a fost prezentată anterior, până la intrarea acesteia în concediu de maternitate.

Cu privire la cadrul contractual legal al Dr. Monica Pantea, aceasta se află în contract cu CJAS Mureş într-un cabinet privat, are contract de muncă pentru efectuarea de serviciu de gardă în SCJU Mureş, şi este asistent universitar pe perioada determinată la UMFST Tg Mureş.

Faptele descrise mai sus au un vădit caracter penal şi în consecinţă, săptămâna viitoare, voi depune o sesizare la DNA Mureş împotriva şefei de secţie a Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş şi a protejatei acesteia, dr. Monica Pantea.