Ungureanu: Structura de integritate din Ministerul Sănătăţii, garanţie că banul public este gestionat corect

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu. (www.gov.ro)

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu consideră că structura de integritate creată în cadrul Ministerului Sănătăţii va reprezenta pentru cetăţean o garanţie că accesul la serviciile de sănătate este necondiţionat şi transparent şi că banul public alocat acestui domeniu este gestionat corect şi eficient.

"Obiectivul acestui proiect este prezervarea şi îmbunătăţirea calităţii actului medical prin responsabilizarea celor implicaţi şi asigurarea unui climat de integritate. (...) Sper că prin crearea acestei structuri o parte din neîncrederea existentă la nivelul cetăţenilor în serviciile medicale din România să se risipească", susţine Mihai-Răzvan Ungureanu în mesajul său transmis de consilierul de stat în aparatul de lucru al premierului, Nicoleta Nolden.

Şeful Guvernului precizează că activitatea compartimentului de integritate din subordinea MS se va desfăşura pe trei paliere de intervenţie - prevenire, educaţie şi combaterea actelor de corupţie - şi vine în sprijinul Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015 pe care Guvernul a aprobat-o luna trecută.

"Existenţa unei structuri de integritate pentru domeniul sănătăţii nu trebuie însă înţeleasă ca o culpabilizarea a personalului medical. Cred în devotamentul celor care au depus jurământul lui Hipocrate. În niciun caz nu putem accepta generalizarea atunci când apar cazuri izolate de fraude sau oameni care nu fac cinste statutului lor profesional. În acelaşi timp însă trebuie să asigurăm pârghiile necesare pentru prevenirea oricăror acte de deturnare a banului public sau de condiţionarea abuzivă a accesului la serviciul medical", mai afirmă Ungureanu.

Şeful Executivului a subliniat în mesaj că proiectul răspunde şi punctelor de vedere şi solicitărilor formulate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, iar finalizarea lui cu succes va însemna absorbţia efectivă a aproximativ şase milioane lei finanţare nerambursabilă din Fondul Social European.

De asemenea, premierul a menţionat că în România medicul se bucură de respect, reprezentând un etalon al dăruirii pentru semeni, iar profesionalismul medicilor şi personalului sanitar este recunoscut oriunde în lume.