Unii conservatori ar putea intra în partidul lui Farage dacă Johnson nu va finaliza Brexitul

Nigel Farage (st) şi Boris Johnson
Nigel Farage (st) şi Boris Johnson (Getty Images)

Unii parlamentari conservatori aparent i-au declarat principalului candidat la preluarea şefiei Partidul Conservator, Boris Johnson, că acesta trebuie să definitiveze Brexitul la 31 octombrie, altfel se va confrunta cu o dezertare în masă în noul partid al lui Nigel Farage.

Un fost ministru conversator a declarat publicaţiei The Sun: “Am investit cu toţii din greu în susţinerea lui Boris. Dar el trebuie să se ţină de cuvânt. Dacă ne dezamăgeşte, s-a terminat”.

Printre susţinătorii lui Boris care au făcut aceeaşi ameninţare se află şi parlamentari din Grupul European de Cercetare (ERG). Un înalt oficial din ERG a declarat că în cazul în care Johnson eşuează, “totul s-a terminat” şi diverşi donatori – şi parlamentari – se vor îndrepta spre Partidul Brexit.

“I-am spus-o direct. Dacă nu ieşim [din UE] potrivit programului nici de această dată, atunci totul s-a terminat”, a susţinut oficialul.

“Multe promisiuni au fost încălcate de [premierului] Theresa May şi nu avem de gând să fim dezamăgiţi şi de Boris Johnson. I-am spus în termeni clari şi cred că a înţeles”, a adăugat politicianul.

Premierul demisionar May a promis de 108 ori în Camera Comunelor că Marea Britanie va ieşi din UE în 29 martie – înainte ca termenul limită să fie amânat până în 12 aprilie şi apoi până în 31 octombrie.

Potrivit unor mesaje publicate ce au fost schimbate pe aplicaţia whatsapp între membri ERG în luna aprilie – înainte ca May să anunţe că va demisiona din funcţia de lider al conservatorilor – unii conservatori pro-Brexit deja luaseră în considerare opţiunea dezertării în Partidul Brexit, după ce Ann Widdecombe şi Annuziata Rees-Mogg au ieşit din Partidul Conservator şi s-au alăturat taberei lui Nigel Farage.

Comentariile au fost făcute după un interviu exclusiv acordat publicaţiei Breitbart London de către conservatorul rebel pro-Brexit Andrew Bridgen, care a dezvăluit că deja a fost abordat de Farage cu scopul de a se alătura Partidului Brexit în calitate de membru al Parlamentului, însă l-a refuzat. Totuşi, Bridgen a afirmat că Partidul Conservator va trebui să intre într-un fel de pact electoral cu Partidul Brexit şi Farage pentru a câştiga următoarele alegeri generale.

Într-o serie de remarci, Farage a părut să sugereze că o astfel de alianţă va fi improbabilă, totuşi. Scriind pentru Sunday Express, Farage a declarat că el nu crede că posibilul viitor premier Boris Johnson “îşi va respecta promisiunile” privind scoaterea Marii Britanii din UE de Halloween. El a adăugat: “Conservatorii dezertori sunt bineveniţi în Partidul Brexit”.

Potrivit tabloidului de dreapta, conservatorii pro-Brexit care îl susţin pe Johnson au făcut şi alte cereri, inclusiv selecţia candidaţilor la asociaţiile locale de circumscripţie sau acordarea unor locuri în Camera Lorzilor pentru Farage şi alţi politicieni din Partidul Brexit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe