Unirea Basarabiei cu România cerută de la Chişinău. "Să scoatem sârma ghimpată de pe Prut şi din minţile noastre"

La Chişinău, unioniştii continuă seria de evenimente care vizează desfiinţarea graniţei de peste Prut. La 27 martie va avea loc Congresul Sfatului Ţării 2, urmat de marşul unionist „Dăm Start Unirii”.
Sfatul Ţării 2
Sfatul Ţării 2 (Epoch Times România)

UPDATE. La finalul evenimentului, întreaga sală s-a prins în Hora Unirii.

Sfatul Ţării 2
Sfatul Ţării 2 (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Cei 1.700 de delegaţi din raioanele Moldovei au adoptat cu unanimitate de voturi foaia de parcurs a reunificării până în 2018 şi paşii ulteriori acestui act.

Informarea întregii populaţii din Republica Moldova privind beneficiile unui stat comun cu România, demararea proiectului investiţional pentru Republica Modova, aprobarea de către Parlamentul de la Bucureşti şi Chişinău a principiilor Reunificării sunt câteva etape ale Foii de parcurs votate de reprezentanţi ai tuturor categoriilor sociale: intelectuali, tineri, ofiţeri, agricultori, veterani.

"Ştim de unde am pornit şi unde vrem să ajungem. Strategia noastră se bazează pe o serie de paşi concreţi, care decurg din abordarea pragmatică a procesului de Reunificare. Pasul final este ca în 2018, Unirea să fie votată în cele două parlamente", a declarat Constantin Codreanu, coordonator al Blocului Unităţii Naţionale şi membru al grupului de iniţiativă pentru crearea Sfatului Ţării 2.

Sfatul Ţării 2
Sfatul Ţării 2 (Platforma Unionistă Acţiunea 2012)

* * *

UPDATE. Scriitorul Nicolae Dabija a anunţat că, în rezoluţia reprezentanţilor diasporei, se cere ca în Constituţia României să se prevadă reîntregirea ţării, moment în care sala a început să aplaude furtunos.

Potrivit scriitorului, forţele unioniste vor desemna un candidat unic la alegerile prezidenţiale şi la alegerile parlamentare, prezentându-se într-un singur bloc al dreptei unite.

"Trebuie să plecăm de aici cu un singur gând", a declarat, la rândul său Constantin Codreanu, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale.

Sfatul Ţării 2
Sfatul Ţării 2 (Epoch Times România)

Nicolae Dabija a mai precizat că Sfatul Ţării 2 îşi propune să fie un organism al Unirii care să canalizeze forţele cetăţenilor înspre realizarea acestui ideal.

"Unirea trebuie facută de la localitate la localitate, iar noi trebuie să trăim ca şi cum graniţa nu ar mai exista între noi. Înainte să scoatem sârma ghimpată de pe Prut, trebuie să o scoatem din minţile noastre", a afirmat scriitorul.

Sfatul Ţării 2
Sfatul Ţării 2 (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. La Sfatul Ţării s-a vorbit despre necesitatea interconectării energetice a României cu R. Moldova şi a construirii unei căi ferate cu ecartament european de la Bucureşti la Chişinău. România, ca ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, ar trebui să susţină şi pe plan internaţional acese proiecte.

* * *

UPDATE. La acţiunea de astăzi iau parte reprezentanţi ai mai multor partide politice Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Reformator Liberal, Partidul Democraţia Acasă, Partidul Dreapta etc.

Sala aplaudă şi scandează "Unire, Unire" după discursurile invitaţilor.
Sfatul Ţării 2
Sfatul Ţării 2 (Epoch Times România)
* * *

UPDATE. Circulaţia între etajele clădirii unde are loc Sfatul Ţării 2 - care va vota din nou, în mod simbolic, unirea Basarabiei cu ţara mamă - a fost oprită, locul fiind înpânzit de poliţişti.

* * *

UPDATE. În jur de 2.000 de persoane din toate raioanele R. Moldova şi din România s-au întrunit la Chişinău la adunarea numită simbolic Sfatul Ţării 2.

Printre numele marcante din Sfatul Ţării 2 se regăsesc Nicolae Dabija, Mircea Druc, Ion Ungureanu, Alexandru Moşanu, Alecu Reniţă, Mihai Cimpoi, Ion Negrei, Eugen Doga, Arcadie Suceveanu, Nicolae Botgros, Ion Varta, Petru Hadârcă, Iurie Colesnic, Gheorghe Mustea, Ninela Caranfil, Ion Iovcev, Octavian Ţîcu, Sandu Grecu, Vasile Iovu, Petru Bogatu, Silviu Tănase. Din listă mai fac parte şi reprezentanţi ai fiecărui raion şi ai minorităţilor naţionale. La final, participanţii au votat, în mod simbolic, o declaraţie de Reunificare.

Sfatul Ţării 2
Sfatul Ţării 2 (Epoch Times România)

La evenimentul puternic mediatizat de televiziunile basarabene, au apărut şi trupe antitero cu căşti şi scuturi, pe surse circulând informaţia că ar exista o ameninţare cu bombă.

Trupe antitero la Sfatul Ţării 2
Trupe antitero la Sfatul Ţării 2 (Epoch Times România)

* * *

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat la Chişinău Unirea Basarabiei cu Regatul României. La 98 de ani de la acel eveniment istoric, români de pe ambele maluri ale Prutului, veniţi din diferite ţări ale Uniunii Europene, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Elveţia, precum şi în alte părţi ale lumii şi-au dat întâlnire la Chişinău pentru a sărbători formarea României Mari.

Astfel, duminică, 27 martie, începând cu ora 10:00, la Palatul Naţional "Nicolae Sulac" din Chişinău va avea loc Congresul celui de-al doilea Sfat al Ţării la care sunt aşteptaţi peste 1.700 delegaţi din toate localităţile Republicii Moldova pentru a vota Sfatul Ţării 2.

Potrivit preşedintelui Blocului Unităţii Naţionale, Constantin Codreanu din Sfatul Ţării 2 vor face parte 101 persoane care "vor fi împuterniciţi să vorbească în numele unioniştilor din R.Moldova la întâlnirile pe care vrem să le organizăm în afara Chişinăului, pentru că adevărata bătălie se duce în afara Chişinăului, deoarece acolo sunt oameni care din păcate sunt victime ale propagandei ruseşti".

În aceeaşi zi, Mişcarea Civică "Tinerii Moldovei" vor da Start Unirii printr-un marş care va porni din faţa Teatrului de Operă şi Balet începând cu ora 13:00. "Aşteptăm zeci de mii de persoane. Avem câteva surprize de ordin vizual pentru cei care vor participa. Vom avea un tricolor uriaş, dar nu din pânză. În 2016, ziua Unirii Basarabiei cu România va fi sărbătorită cu răsunet! Pregătim cel mai mare marş unionist văzut vreodată", a precizat preşedintele Tinerilor Moldovei, Anatol Ursu.

Amintim că sâmbătă, Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" a organizat la Chişinău, cel de-al doilea Congres al Diasporei Unioniste. Reprezentanţii Diasporei Unioniste prezenţi la eveniment au militat pentru eliminarea totală şi imediată a consecinţelor nefaste ale pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, menţionând că Reunificarea este unica soluţie pentru viitorul european al Republicii Moldova.