Unirea R.Moldova cu România. Voronin îl atacă din nou pe Traian Băsescu

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a avut vineri, la Chişinău, o întrevedere cu Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, şi i-a solicitat acestuia să condamne declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu privind identitatea românească a R. Moldova, reiese dintr-un comunicat al partidului comunist.

"Noi cerem Bruxelles-ului deschis să condamne afirmaţiile preşedintelui României. Moldova nu este al doilea stat românesc, nu este pământ românesc, iar moldovenii nu sunt români", a declarat Vladimir Voronin în cadrul vizitei lui Stefan Fule, potrivit Realitatea.

Voronin a acuzat faptul că Bucureştiul atacă constant statalitatea şi identitatea R. Moldova.

Înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, la 27 noiembrie 2013, şeful statului român a afirmat că "următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova".

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, că îşi doreşte ca anul 2014 să fie "anul în care să afirmăm deschis că, Moldova este pământ românesc".

"Mi-aş dori ca nu numai câţiva politicieni, dar şi românii să gândească la relaţia noastră viitoare cu Moldova", a declarat Traian Băsescu, adăugând că anul 2014 trebuie să fie "anul în care să afirmăm cinstit şi deschis că Moldova este pământ românesc şi că nu s-a născut odată cu pactul Ribbentrop-Molotov, dar, această ţară, are o istorie, cultură, limbă, legate de România şi de poporul român".

Anterior, Traian Băsescu explica la o televiziune moldoveană de ce în 2005 l-a susţinut pe Vladimir Voronin la funcţia de preşedinte.

"L-am sprijinit în mod sincer pe Vladimir Voronin, pe motiv că avea o viziune pro-europeană şi la acel moment aşa credeam că trebuie să fie. Acum, arată că este euroasiatic deşi când l-am cunoscut se declara pro-european. Am avut o relaţie foarte bună. Omeneşte îmi pare rău. Nu te aştepţi la un fost şef de stat să aibă asemenea abordări, dar asta ţine de educaţie şi a cui trompetă eşti", a declarat preşedintele Băsescu.

Declaraţiile lui Traian Băsescu au fost criticate şi de premierul R. Moldova, Iurie Leancă, precum şi de preşedintele Parlamentului R. Moldova, Igor Corman.

"Vă spun şi acum că în cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalităţii Republicii Moldova nici nu pot să existe şi nimeni nu înţelege care este sensul unor astfel de declaraţii. Nici în România, la modul serios, astfel de declaraţii nu sunt luate în considerare", a declarat joi Igor Corman, la postul Moldova1.

Presiunea ruşilor şi parcursul european al R. Moldova

Anterior, şeful statului român a acuzat lipsa de reacţie la nivel european în ceea ce priveşte riscurile în privinţa independenţei şi suveranităţii R.Moldova, subliniind că România nu va rămâne „impasibilă politic” dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întrerupă parcursul european al R.Moldova.

"Ştim că butoanele din Transnistria şi din zona găgăuză nu sunt la Chişinău şi nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova", a declarat miercuri preşedintele român.

"România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul european. Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova", a subliniat Traian Băsescu, explicând că R. Moldova este o ţară europeană, nu una din Uniunea Euro-asiatică.

În cadrul întâlnirii anuale cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, preşedintele român a precizat că toţi susţin suveranitatea Republicii Moldova, însă doar declarativ.

"Vreau să subliniez, aici, că de acest lucru ne este frică, pentru că toţi susţinem declarativ suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, da, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5 + 2 în soluţionarea problemei transnistrene şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar ale OSCE privind tratamentul şcolilor româneşti din Transnistria", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului român a susţinut, în cadrul unei emisiuni difuzate la postul B1 TV în 6 ianuarie, că România are obligaţia de a se uni cu Republica Moldova pentru ca aceasta din urmă să îşi poată continua parcursul european.

"Eu, ca politician cu experienţă, nu pot să nu iau în considerare posibilitatea unei întoarceri în Republica Moldova, mai ales că urmează alegeri, iar comuniştii stau bine în sondaje. În această grilă trebuie citită declaraţia mea dinainte de Vilnius, pentru că Republica Moldova trebuie să aibă o soluţie alternativă pentru a continua drumul european. Intrarea în UE la noi a durat 14 ani, într-o ţară în care toate forţele politice au fost proeuropene. Republica Moldova este împărţită. În concluzie, România trebuie să înceapă o dezbatere internă care nu-i priveşte pe politicienii de la Chişinău, dacă ar fi de acord cu o unire administrativă cu Republica Moldova, o unire politică", a spus Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a amintit şi despre legăturile premierului Iurie Leancă cu Moscova.

"Nu aş vrea să discut despre Leancă, el a fost în Ambasada Uniunii Sovietice de la Bucureşti, nu discut despre persoane, însă hai să venim puţin la complexitatea situaţiei din R. Moldova. Are pe teritoriul ei un conflict îngheţat. În sudul Republicii Moldova sunt tentaţiile autonomiste ale Găgăuziei. Cheia şi butoanele nu sunt la Chişinău. Am văzut ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu Armenia", a amintit Băsescu.

Astfel că, în opinia lui Băsescu, "dacă presiunile vor fi uriaşe, România trebuie să îi ofere un drum către UE. România susţine independenţa şi suveranitatea Moldovei. Iar în Republica Moldova curentul unionist este invers ca în România. În România 70% doresc unirea, în timp ce în Moldova doar 30% doresc acest lucru".

"România trebuie să înceapă o dezbatere internă care nu îi priveşte pe politicienii de la Chişinău, dacă e de acord cu unirea cu Republica Moldova. De ce? La un moment dat, datorită unei existenţe a unei opoziţii, datorită Transnistriei şi Găgăuziei, România are obligaţia de a-i reda parcursul european Republicii Moldova prin unirea cu România", a fost concluzia preşedintelui României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe