Uniunea Artistilor Plastici - fara sediu si scoasa in strada in urma unei retrocedari

Uniunea Artistilor Plastici din Romania (UAP) a ramas fara sediul central din strada Nicolae Iorga din Bucuresti, miercuri dimineata incepand evacuarea de catre executorii judecatoresti ce pun in aplicare decizia de retrocedare a cladirii in care a functionat uniunea.

Potrivit reprezentantilor UAP, uniunea a fost instiintata joi de evacuarea silita, insa acestia au incercat sa incheie o intelegere cu avocatii pentru a putea elibera cladirea si a-si muta toate mobilele, arhivele si lucrarile de arta de patrimoniu pe care aceasta le adapostea.

"Cel mai grav este faptul ca primarul Videanu a semnat actul ce retrocedeaza acest imobil", a declarat pentru MEDIAFAX Dumitru Serban, presedintele UAP. Potrivit acestuia, precum si a altor membri din conducerea uniunii, retrocedarea s-a facut in baza unui act de mostenire fals, datat cu 4 august 1940, care stipuleaza ca imobilul primit de Emanoil Slatineanu de la sotia sa, Viorica Arion, se afla in Strada Nicolae Iorga nr. 21 - situatie imposibila din moment ce la acea data strada se numea Benito Mussolini, in timp ce istoricul Nicolae Iorga inca mai traia.

"Am solicitat Ministerului Culturii si Cultelor sa-si aplice dreptul de preemptiune asupra imobilului, insa nu si l-a exercitat", a mai spus Dumitru Serban, adaugand ca a solicitat si Guvernului sa gaseasca o solutie pentru un sediu destinat UAP. "Domnul Iorgulescu nu ne sustine, dar este obligat sa blocheze vanzarea - insa se pare ca acesta a fost vanduta deja", a mai spus Serban, indicand ca nou proprietar pe Maria Dumitrescu, descendenta a lui Emanoil Slatineanu.

Contactat de MEDIAFAX, Virgil Nitulescu, secretar general al MCC, a declarat ca, in ciuda dreptului de preemptiune la cumparare, imobilul fiind monument de arhitectura, ministerul nu are bani in buget pentru o asemenea achizitie. "Am primit in bugetul din acest an o suma de 4 milioane de lei pentru achizitia de imobile in general". El a mai precizat ca se incearca, in schimb, gasirea unei solutii pentru cumpararea sediului UAP, desi uniunea nu este o institutie din subordinea MCC. "Exista posibilitatea, daca Primaria are bani sa cumpere cladirea. Saptamana viitoare o sa ma intalnesc cu Sorin Oprescu si o sa-i propun aceasta solutie".

Potrivit presedintelui Uniunii, in acest moment le-au fost oferite patru camere in Casa Presei Libere, precum si o locatie de functionare pe Lipscani, unde UAP sa isi desfasoare activitatea temporar.

Intre timp, artistii membri ai UAP incearca evacuarea casei din Nicolae Iorga, unde sunt depozitate arhivele datand inca din 1920, sute de lucrari de arta aflate in patrimoniul Uniunii, precum si mobila care se afla in cladirea cu etaj si subsol.

Potrivit lui Dumitru Serban, acestea vor fi raspandite prin galeriile din Bucuresti, care vor fi astfel transformate in depozite, precum si intr-o serie de camere dezafectate ale Combinatului Fondului Plastic, insa pentru moment nu s-a gasit o solutie pentru un sediu de urgenta al UAP. "Ni s-au oferit patru camere in Casa Presei si undeva pe Lipscani, dar sunt camioane de arhive!", a mai spus el.

"Suntem intr-o situatie cumplita, deoarece in acest moment ni s-au taiat toate legaturile cu membrii - peste 5.000 -, aflati atat in Bucuresti, cat si in tara, si care aveau lucrari aici", a declarat pentru MEDIAFAX Marilena Preda Sanc, desemnat purtator de cuvant al UAP.

"Suntem la a treia executare silita", a povestit Dumitru Serban, amintind de istoria zbuciumata a Uniunii Artistilor Plastici, care in 2010 va implini 100 de ani de functionare. Aceasta si-a pierdut, in 1977, sediul din Casa Cerchez, situata la coltul Caii Victoriei cu str. Sevastopol, demolata la ordinul lui Ceausescu, fiind apoi mutata pe strada Nicolae Iorga, la numarul 48, dupa care in Casa Slatineanu, de la numarul 21 - cea din care sunt evacuati in prezent. Acest imobil, care, potrivit reprezentantilor UAP, a fost primit intr-o stare de ruina, a fost renovat si restaurat de catre artisti.

Casa Slatineanu a fost retrocedata Mariei Dumitrescu in baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, prin Dispozitia nr. 9678/ 27.08.2007.

De asemenea, din totalul de 380 de studiouri de creatie detinute de UAP in anul 1990, in 2008 au mai ramas un numar de 213 de locatii, in timp ce numarul galeriilor a scazut de la 28 la 14.

UAP este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, fara scop lucrativ sau patrimonial, constituita din creatori in domeniul artelor plastice. Acesta are in componenta sa filiale de creatie teritoriale, avand ca misiune reprezentarea intereselor profesionale si sociale ale membrilor sai, persoane fizice si persoane juridice.