Uniunea Europeană a debursat 36,4 milioane euro direct în bugetul R. Moldova

Integrarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană
Integrarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (gov.md)

Uniunea Europeană a trimis, marţi, Republicii Moldova cele 36,4 milioane euro promise drept suport direct bugetului de stat. Anunţul a fost făcută în cadrul întrevederii oficiale de la Bruxelles a prim-ministrului Natalia Gavriliţa cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate şi extindere.

Cei doi oficiali au discutat priorităţile Guvernului de la Chişinău şi promovarea agendei europene a Republicii Moldova. Premierul a vorbit despre reformele în domeniul justiţiei, redresarea economică şi îmbunătăţirea climatului de afaceri, gestionarea crizei pandemice şi imunizarea populaţiei, dar şi despre consolidarea instituţiilor de stat.

Natalia Gavriliţa a apreciat suportul oferit ţării prin programele europene de asistenţă în diverse domenii şi a subliniat că asistenţa europeană este esenţială pentru implementarea reformelor în plan intern şi asigurarea stabilităţii macrofinanciare.

„Suntem deschişi să aducem relaţia RM-UE la un nivel mai înalt. Aşteptăm cu nerăbdare reuniunea Consiliului de Asociere, unde va fi adoptată o nouă Agendă de Asociere cu UE.

Ne dorim să includem în dialogul politic problemele securităţii, justiţia şi domeniul energetic. Contăm pe identificarea proiectelor concrete de suport de către Direcţia Generală pentru Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere a Comisiei Europene (DG NEAR)”, a notat premierul.

Cei doi oficiali au trecut în revistă şi subiectele legate de dezvoltarea afacerilor rurale şi infrastructurii locale pentru a crea cât mai multe locuri de muncă în ţară.

“Intenţionăm să propunem un proiect pilot în Republica Moldova de modernizare a economiei în localităţile rurale din toată ţara, prin dezvoltarea industriei alimentare şi celei agricole, crearea locurilor de muncă, asigurându-ne, astfel, că există locuri de muncă bine plătite, satele se dezvoltă, iar cetăţenii nu mai părăsesc ţara”, a menţionat comisarul Varhelyi.

În cadrul vizitei sale de două zile la Bruxelles, Natalia Gavriliţa s-a mai întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Josep Borrell, cu Didier Reynders, comisar european pentru justiţie, membrii delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de asociere parlamentar EU-Moldova, cu Adina Vălean, comisar European pentru transporturi şi Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

Şefa Gyvernului moldovean a primit asigurări de sprijin pentru „agenda ambiţioasă” de reforme a noilor autorităţi de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe