Uniunea Europeană pledează pentru semnarea Acordului de Asociere cu Moldova în anul 2014

(photos.com)

Liderii Uniunii Europene pledează pentru semnarea Acordului de Asociere cu R.Moldova pe parcursul anului 2014, acerastă declaraţie fiind făcută în cadrul summitului "Parteneriatului Estic" de la Vilnius, unde a fost parafat acordul.

"Sunt bucuros să fiu aici şi că am fost martor la un eveniment istoric - parafarea acordurilor de asociere care include acordurile de liber schimb cu Georgia şi Moldova. Acesta este un pas important, care marchează începutul unei etape noi în relaţiile noastre. Sunt dispus să-mi aduc contribuţia la semnarea acestor acorduri în anul 2014", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Oficialul a spus că este "foarte important" ca Parlamentul Republicii Moldova, care va fi ales la sfârşitul anului 2014, "să nu se abată de la cursul european".

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi-a exprimat speranţa că acordurile cu Moldova şi Georgia vor fi semnate anul viitor.

"De la bun început, ţările şi instituţiile Uniunii Europene au tratat cu respect alegerea suverană a partenerilor noştri şi nu au exercitat nicio presiune asupra lor. Sunt mulţumit de faptul că popoarele Georgiei şi Moldovei au reacţionat pozitiv la invitaţia Uniunii Europene de a dezvolta relaţii politice şi economice aprofundate", a subliniat preşedintele Consiliului European.

În calitate de organizator al summitului "Parteneriatului Estic", preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a accentuat faptul că Acordurile de Asociere nu sunt decât "simbolurile unei activităţi care mai urmează să fie realizată".

"Parafarea este doar un pas. Acordurile trebuie semnate şi ratificate pentru a simţi avantajele asociaţiei politice şi cele ale integrării europene", a declarat şefa statului lituanian. Vineri, într-o conferinţă de presă, Jose Manuel Barroso a salutat de asemenea decizia Moldovei şi a Georgiei de a continua cursul de integrare europeană.

"Am văzut disponibilitatea partenerilor noştri estici de a merge pe această cale împreună cu noi. Noi vom parcurge acest drum împreună şi vom obţine schimbări în bine", a asigurat Barroso. Oficialul a analizat relaţiile Uniunii Europene cu fiecare ţară-membră a "Parteneriatului Estic", menţionând că această cooperare "urmăreşte nu, pur şi simplu, dezvoltarea economică, dar şi rezolvarea unor probleme concrete în domenii precum comerţ, energetică, aprovizionarea cu resurse, rezolvarea unor probleme importante pentru oameni".

"Să luăm, de exemplu, problema vizelor. Acest aspect este foarte important în prezent, mai ales pentru tineri. Moldova a îndeplinit toate condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize şi există deja premise pentru adoptarea unei decizii extrem de importante în acest sens", a spus Barroso.

Herman Van Rompuy a declarat, la rândul său, că "Uniunea Europeană crede în legăturile politice strânse şi în puterea bunăstării generale".

"Noi am salutat paşii de consolidare a Parteneriatului Estic cu scopul creării unui spaţiu comun şi al consolidării relaţiilor noastre, al sporirii încrederii şi păcii în regiune", a menţionat oficialul. Conform spuselor sale, conducerea UE a trasat scopuri ambiţioase pentru ţările PE pe anul 2015.

"Acum a venit timpul acţiunilor îndrăzneţe, timpul deciziilor îndrăzneţe. Aşteptăm cu nerăbdare următorul summit al PE de la Riga, din anul 2015", a declarat oficialul european.

Întrebat cum procesul de reglementare transnistreană poate influenţa semnarea acordului de asociere al UE cu R.Moldova, şeful Consiliului European a răspuns că acordul "va fi semnat indiferent de reglementarea transnistreană".

"Noi vom semna Acordul de asociere cu Republica Moldova în anul 2014 şi cu cât aceasta se va întâmpla mai devreme, cu atât e mai bine", a subliniat Herman Van Rompuy.

Vineri, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe