Uniunea Europeană şi Norvegia cooperează pentru a aduce mai mult gaz din Europa de Vest către UE

(Captură Foto)

Uniunea Europeană şi Norvegia au convenit să coopereze pentru a aduce mai mult gaz de la cel mai mare producător din Europa de Vest către cele 27 de ţări ale UE, dintre care aproape jumătate se confruntă în prezent cu reduceri ale livrărilor de gaz din Rusia, informează The Guardian.

Norvegia şi Comisia Europeană vor "intensifica cooperarea pentru a asigura aprovizionarea suplimentară cu gaze pe termen scurt şi lung din Norvegia", au declarat reprezentanţii acestora într-un comunicat, după ce şeful politicii climatice a UE, Frans Timmermans, şi ministrul norvegian al Petrolului şi Energiei, Terje Aasland, s-au întâlnit la Bruxelles.

Reuters notează că UE importă aproximativ o cincime din gazele sale din Norvegia, faţă de 40% cât primea de la Rusia înainte de invazia declanşată de Putin în Ucraina, la 24 februarie. Rusia a tăiat livrările de gaze către ţările care refuză să îi plătească în ruble.

În declaraţia de joi, Norvegia a afirmat că va rămâne un "mare furnizor" al Europei şi după 2030 şi şi-a exprimat sprijinul pentru a-şi spori explorarea petrolului şi a gazelor. De asemenea, s-a angajat să coopereze în domeniul energiei regenerabile şi al tehnologiilor verzi, cum ar fi hidrogenul. Demersurile unor ţări de a investi în noi zăcăminte de gaze au generat temeri că războiul din Ucraina ar putea deraia angajamentele privind clima.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe