Uniunea Europeană va furniza gaze pe termen lung Ucrainei prin Slovacia

.
. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Slovacia şi Ucraina vor semna, luni, un acord prin care furnizorii de gaze din Occident vor putea să furnizeze gaze Ucrainei prin ajutorul gazoductului Vojany, din Slovacia de est, a anunţat, sâmbătă, ministrul slovac al Economiei, Tomas Malatinsky, conform Mediafax.

Acordul dintre cele două părţi are ca scop reducerea dependenţei Kievului faţă de gazele din Rusia.

Pentru moment, operatorul ”Eustream va efectua adaptări tehnologice pentru a permite începerea, cât mai rapid, a livrărilor de gaze în sens invers şi pentru a spori capacitatea" gazoductului, a adăugat Malatinsky.

Gazoductul Vojany a fost trecut în rezervă şi urmează să fie redeschis în luna octombrie, începând să furnizeze o cantitate iniţială de trei miliarde de metri cubi pe ani, cantitate ce ar putea fi ridicată la zece miliarde de metri cubi până în 2015.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană va menţine parteneriatul cu Gazprom pe termen lung dar va impune diversificare furnizorilor pentru a reduce dependenţa de furnizorul rus, ceea ce va include şi extragerea resurselor din fiecare ţară membră a uniunii, conform Comisarul pentru Energie al UE, Günther Oettinger.