Universitate canadiană închide un Institut Confucius

Sonia Zhao ţine un discurs despre persecutarea practicanţilor Falun Gong în China la un miting în Toronto în august 2011. Zhao, fostă instructoare la Institutul Confucius din cadrul Universităţii McMaster, a trebuit să semneze, înainte de a se alătura institutului, o declaraţie pe când se afla în China prin care promitea să nu practice Falun Gong. McMaster a decis acum să închida institutul datorită practicilor sale de angajare.
Sonia Zhao ţine un discurs despre persecutarea practicanţilor Falun Gong în China la un miting în Toronto în august 2011. Zhao, fostă instructoare la Institutul Confucius din cadrul Universităţii McMaster, a trebuit să semneze, înainte de a se alătura institutului, o declaraţie pe când se afla în China prin care promitea să nu practice Falun Gong. McMaster a decis acum să închida institutul datorită practicilor sale de angajare. (Gordon Yu / The Epoch Times)

Universitatea McMaster a anunţat în 7 februarie că a decis să închidă Institutul Confucius pe care îl găzduia din anul 2008.

Decizia a fost luată datorită practicilor de angajare puternic influenţate de Beijing ale Institutului Confucius (IC), care recrutează instructorii săi din China.

“Deciziile de angajare în China nu au fost făcute în modul în care noi am dori să facem angajările”, a declarat pentru ziarul Epoch Times Andrea Farquhar, vicepreşedinte asistent pentru relaţii publice şi guvernamentale din cadrul McMaster.

Ziarul The Epoch Times a raportat în 2011 că Soniei Zhao, o femeie de origine chineză care a venit să lucreze la CI la McMaster, i s-a cerut să semneze o declaraţie prin care promitea să nu practice Falun Gong (cunoscută şi sub numele de Falun Dafa), o disciplină de meditaţie persecutată de regimul comunist din China.

Farquhar nu a confirmat dacă decizia universităţii de a închide IC s-a datorat cazului doamnei Zhao, dar a declarat că s-a bazat pe “situaţia generală”.

“Noi am avut unele temeri că practicile de angajare nu reprezintă modul în care noi acţionăm ca o universitate”, a declarat ea.

Ca un exemplu, adaugă ea, “oricine are un anumit punct de vedere ar trebui să fie respectat. … Noi respectăm dreptul oamenilor de a avea diverse puncte de vedere”.

“Foarte încurajaţi”

Lucy Zhou, o purtătoare de cuvânt pentru Asociaţia Falun Dafa din Canada, se declară mulţumită de decizia universităţii de a închide CI.

“Ne simţim foarte încurajaţi văzând că Universitatea McMaster încearcă să corecteze o greşeală pe care a făcut-o atunci când a invitat IC la universitate fără a realiza practicile lor discriminatorii de angajare împotriva Falun Gong”, declară Zhou.

“Persecuţia ilegală împotriva Falun Gong este nemiloasă şi cuprinde toate faţetele societăţii în China, incluzând sistemul de educaţie. Acest tip de discriminare importat în Canada reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.”

Sonia Zhao, care a primit de atunci statutul de refugiat în Canada, a fost de asemenea încântată de decizia McMaster.

“Sunt ştiri grozave şi este încurajator. Persecuţia împotriva Falun Gong nu ar trebui să aibă loc în China, şi bineînţeles nici în Canada”, spune ea.

“Sper ca şi alte universităţi vor face paşi similari.”

Fondate de regimul comunist chinez, Institutele Confucius sunt etichetate ca promovând limba şi cultura chineză, cu sute de filiale în întreaga lume. El au fost citate de agenţiile de informaţii ca organizaţii folosite de regim pentru a-şi extinde “puterea sa blândă”.

Richard Fadden, şeful agenţiei canadiene de informaţii CSIS, a declarat că institutele sunt sub controlul ambasadelor şi consulatelor chineze şi a făcut o legătură între ele şi unele eforturi ale regimului chinez de a influenţa politica canadiană asupra Chinei.

Clauză discriminatorie pentru angajare

The Epoch Times a raportat prima dată în 2011 că o clauză publicată pe principalul website în limba engleză al Institutelor Confucius cerea ca instructorii să “nu aibă nici o legătură cu Falun Gong.”

Deciziile de angajare în China nu au fost făcute în modul în care noi am dori să facem angajările. - Andrea Farquhar, Universitatea McMaster.

Activiştii şi avocaţii pentru drepturile omului au declarat că cerinţa încalcă codul drepturilor omului în Canada, în special dacă instructorii sunt recrutaţi să vină şi să lucreze în Canada.

Asociaţia Falun Dafa din Canada a prezentat Universităţii McMaster chestiunea practicilor de angajare din cadrul institutelor şi cazul lui Zhao. Conform asociaţiei, ei au primit o scrisoare din partea preşedintelui universităţii care a recunoscut severitatea acestor temeri.

Din moment ce universitatea nu a luat măsuri suplimentare la acea vreme, Zhao, care a părăsit IC în 2011, a deschis un proces la Tribunalul din Ontario pentru Drepturile Omului (TODO), în septembrie 2012.

În răspunsul său la cazul TODO, McMaster a susţinut că din moment ce Zhao a semnat acordul cu Hanban, organizaţia care supraveghează Institutele Confucius din China, tribunalul nu are nicio jurisdicţie asupra chestiunii.

Avocatul pentru drepturile omului David Matas, care o reprezintă pe Zhao în cazul ei, a susţinut că argumentul nu stă în picioare, întrucât IC nu este o entitate autonomă.

“Realitatea este că IC este parte a McMaster”, a declarat Matas. “Hanban nu conduce cu adevărat – ceea ce fac ei, este doar să controleze [instructorii]”.

Institutul va fi închis în această vară

Conform unei declaraţii din partea McMaster, universitatea a anunţat oficial că IC va fi închis de îndată ce semestrul curent se încheie în această vară.

Institutul de la McMaster a fost dezvoltat cu suportul Universităţii de Limbă şi Cultură din Beijing (ULCB). Declaraţia susţinea că McMaster a avut numeroase discuţii cu oficialii ULCB pentru o posibilă soluţionare a temerilor sale. Totuşi, nu au fost găsite soluţii mulţumitoare.

“Atât senatul cât şi comisia de guvernatori a fost informată cu privire la intenţia universităţii de a se retrage din acord începând cu 31 iulie 2013. Acest lucru va asigura că nu vor mai fi selectaţi alţi instructori pentru McMaster şi că studenţii care participă la cursuri prin intermediul IC vor putea să îşi termine sesiunile curente”, conform declaraţiei.

“Universitatea analizează opţiuni pentru a uniformiza interesul comunitar în cursurile de limbă chineză la nivelul liceal.”

Alte şcoli şi organizaţii ce găzduiesc Institute Confucius în Canada includ Universitatea Brock, Institutul de Tehnologie din British Columbia, Universitatea Sherbrooke (în parteneriat cu Colegiul Dawson), Universitatea Waterloo, Comitetul Şcolar Districtual din Toronto, Universitatea Regina, Şcolile Publice din Edmonton şi Departamentul de Educaţie din New Brunswick.

Zhou speră că aceste entităţi educaţionale vor urma exemplul Universităţii McMaster şi vor închide institutele Confucius.

“Importarea discriminării împotriva Falun Gong sau a oricărui grup, nu este acceptabilă iar [discriminarea] nu ar trebui să fie importată în Canada prin intermediul sistemului nostru educaţional canadian.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe