Unul dintre atacatorii din Paris a fost identificat. Poliţia franceză găseşte o maşină folosită în atacuri

Oficialii francezi au declarat că au aflat identitatea unuia dintre teroriştii implicaţi în atacurile fatale din Paris. Aparent, el a fost identificat după o bucată de deget găsită la sala de concerte Bataclan. În plus, poliţia a susţinut că a descoperit o maşină folosită în atacuri.
Un poliţist stă de pază în zona unui restaurant atacat în Paris. Atacul face parte din seria de atentate teroriste care au zguduit capitala franceză în noaptea de vineri, 13 noiembrie 2015.
Un poliţist stă de pază în zona unui restaurant atacat în Paris. Atacul face parte din seria de atentate teroriste care au zguduit capitala franceză în noaptea de vineri, 13 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Atacatorul, Omar Mostefai, în vârstă de 29 de ani, nu a mai fost implicat niciodată într-o reţea teroristă sau într-un complot terorist, a declarat procurorul parizian Francois Molins.

Procurorii susţin că Mostefai a făcut parte din grupul de terorişti care au ucis aproape 100 de persoane în timpul concertului trupei hard-rock Eagles of Death Metal la Bataclan – cel mai sângeros din seria atacurilor desfăşurate vineri noaptea în Paris.

De asemenea, el a fost unul dintre cei doi bărbaţi înarmaţi care s-au aruncat în aer în timp ce poliţia a năvălit în sala de concerte, conform oficialilor francezi. Investigatorii l-au identificat pe Omar după o bucată de deget găsită la scena atacului, arată Deutsche Welle.

“Nebunie”

Autorităţile au percheziţionat locuinţa lui Omar, precum şi cele ale tatălui şi fratelui său, după ce a fost stabilită identitatea sa.

“Este un lucru nebunesc, este o nebunie”, a declarat fratele său pentru agenţia de ştiri AFP, înainte să fie interogat de poliţie.

Fratele lui Omar susţine că a rupt legătura cu presupusul atacator cu mai mulţi ani în urmă, adăugând că nu şi-ar fi imaginat niciodată că acesta ar fi putut deveni radicalizat.

Autorităţile franceze investighează acum dacă Omar a efectuat o călătorie în Siria anul trecut, au declarat surse din cadrul poliţiei.

De asemenea, poliţia franceză a anunţat că a descoperit un paşaport sirian lângă trupul unuia dintre atacatorii care au comis atacurile de vineri seară în apropierea stadionului naţional Stade de France, adăugând că nu exclude posibilitatea ca documentele să fi fost schimbate înaintea începerii atacurilor.

“Confirmăm faptul că deţinătorul paşaportului [sirian] a sosit [în Europa] pe 3 octombrie prin insula elenă Leros, unde acesta [deţinătorul paşaportului] a fost înregistrat conform regulilor UE”, a declarat Nikos Toska, ministrul grec pentru protecţie civilă.

Duminică, poliţia pariziană a anunţat că a descoperit un autovehicul marca Seat, de culoare neagră, în suburbia estică Montreuil, suspectând că a fost utilizat în atacurile comise asupra unor restaurante din Paris.

Anterior, poliţia belgiană a arestat câteva persoane în legătură cu atacurile din Paris, inclusiv o persoană care se afla în capitala franceză în timpul atacurilor.

Sâmbătă dimineaţa, presa franceză a raportat despre şase incidente teroriste separate, incluzând: o luare de ostatici la sala de concerte Bataclan, în care se pare că au murit aproape 100 de oameni; un atac armat la restaurantul Le Carillon; un atac armat la restaurantul Le Petit Cambodge; un atac armat în faţa barului Le Belle Equipe; câteva explozii declanşate la un bar în faţa stadionului naţional al Franţei (Stade de France), în nordul Parisului.

Nu mai puţin de 129 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 352 au fost rănite, dintre care 99 în stare gravă, în urma acestor atentate sângeroase revendicate de grupul jihadist Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe