UPDATE: Vlad Filat reţinut de CNA. Politicianul este acuzat de implicare în "jaful secolului"

La acuzaţiile procurorului general, Filat a afirmat că instituţiile de stat sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc
Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc (facebook.com / sergiu.mocanu)

UPDATE ora 18:04 Dus cu mascaţii la Centrul Naţional Anticorupţie, Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore, la sediul CNA, precizează unimedia.info.

Procuratura moldoveană îl acuză pe preşedintele PLDM de implicare în dosarul cunoscut ca "jaful secolului", în urma căruia peste un miliard de dolari au fost scoşi din sistemul bancar al ţării.

UPDATE ora 16:50 Deputaţii din Parlament au votat. Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară, putând fi anchetat pentru implicarea în frauda bancară şi cauzarea unui prejudiciu estimat la sute de milioane de dolari.

Decizia a fost luată prin vot deschis, fiind susţinută de 79 de deputaţi prezenţi în sala de şedinţe, anunţă Realitatea.md. Imediat după discursul lui Vlad Filat, membrii partidului pe care l-a condus, au părăsit în semn de protest sala de şedinţe.

UPDATE, ora 15:55 Vlad Filat a renunţat la funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PDLM). Anunţul a fost făcut chiar de acesta, din plenul Parlamentului câteva minute în urmă, informează UNIMEDIA.

Filat a mai adăugat că în continuare, Partidul Liberal Democrat va fi condus de actualul premir al Moldovei, Valeriu Streleţ.

Procurorul General, Corneliu Gurin, a cerut joi dimineaţă, la prima şedinţă a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, ridicarea imunităţii liderului PLDM, Vlad Filat, menţionând că ar exista dovezi privind implicarea directă în fraudele de la Banca de Economii.

Potrivit Jurnal.md, ridicarea imunităţii lui Filat a fost cerută pentru a putea fi anchetat.

„Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în implicarea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor”, a declarat Gurin de la tribuna centrală a Parlamentului.

În conformitate cu afirmaţiile făcute de procurorul general, liderul PLDM ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, în perioada în care Filat ocupa fotoliul de prim-ministru al Republicii Moldova. În schimbul suspendării controalelor la Dufremol, a numirii pe postul de consul onorific în Federaţia Rusă şi acordării dreptului de comercializare a produselor petroliere, Vlad Filat a accceptat bunuri de la Ilan Shor în respectiva perioadă.

Liberal democratul ar mai fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, în prezent primar de Orhei, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern şi din alte structuri de stat să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la Banca de Economii, fapt ce a dus la preluarea controlului de către Shor asupra BEM, a afirmat procurorul general.

Referitor la declaraţia procurorului general, fostul prim-ministru Vlad Filat a susţinut că instituţiile de stat sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai demult timp se vorbea prin oraş cum se pregăteşte şi cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatîi în faţa Parlamentului şi pe de altă parte cu acest discurs al procurorului general privind scoaterea imunităţii mele de deputat. Acest show a fost prea scump şi mult timp pregătit. Este adevărat pe parcursul activităţii mele am făcut foarte multe greşeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele. Sistemul din RM este unul putred din simplul motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forţându-l pe acest Shor să semneze o dispoziţe, să se eschiveze de la responsabilitate. Până în ultimul moment am crezut că se poate. Oamenii vor ca cei vinovaţi să plătească. Dar oamenii au nevoie de o ţară. O ţară în care instituţiile funcţionează legal şi nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Şi aici sunt nevoit să accept că instituţiile statului sunt acaparate”, a spus Flideerul PLDM.

Vlad Filat a declarat că nu exclude faptul că Plahotniuc are o înţelegere cu Usatîi şi Voronin privind algerile anticipate prin care să urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, cererea privind ridicarea imunităţii urmează să fie examinată de Comisia parlamentară pentru Numiri şi Imunităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe