Urs lăsat să agonizeze ore în şir, după ce a fost lovit de o maşină. Ministrul Mediului dă explicaţii

Ursul brun
Ursul brun (Wikipedia)

Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, de un autoturism, la ieşirea din localitatea Praid. Pasagerii maşinii nu au avut răni în urma impactului, ursul însă n-a scăpat atât de ieftin ca oamenii după coliziunea cu maşina, fiind grav rănit.

Cutremurător, animalul a fost lăsat să zacă în drum aproape 18 ore de la incident să agonizeze în suferinţă. Abia după ce presa a vuit pe acest subiect, lucrurile s-au mişcat şi autorităţile au trimis un veterinar care să tranchilizeze ursul şi să îl ia din drum. LATER EDIT: Finalmente, ursul a fost împuşcat de vânători pentru a i se curma suferinţa.

”În acest moment la faţa locului este un veterinar care a procedat la tranchilizarea ursului”, a declarat, la Digi 24, Gheorghe Suciu, purtător de cuvânt al IJJ Harghita. ”După ce tranchilizantul îşi va face efectul, ursul va fi ridicat”, a adăugat reprezentantul Jandarmeriei.

În scandal a intervenit şi ministrul Mediului, Costel Alexe, care a explicat la Digi24 că medicul veterinar din zonă nu avea substanţe tranchilizante, aşa că, de la nivelul ministerului s-a luat legătura cu alt veterinar.

„Din păcate suntem într-o situaţie regretabilă şi trebuie să recunoaştem, cu adevărat tristă. Această situaţie se încadrează în prevederile unei hotărâri de Guvern din 2010, 323, pe răniri, capturi şi ucideri accidentale, iar aici legislaţia este foarte clară. Atribuţia de intervenţie trebuia să fie a Jandarmeriei şi a medicilor veterinari arondaţi DSV.

Pe această situaţie, noi, Ministerul Mediului nu ar fi trebuit să dăm ordinul de recoltare. Şi cu toate acestea, am sunat la Minister, am trimis directorii astăzi în Ministerul Mediului să putem rezolva această problemă regretabilă. E inuman, vă spun sincer, să laşi un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii”.

Chiar acum emit colegii ordinul de recoltare, în cel mai scurt timp ursul va fi luat.

"Am trimis veterinar cu tranchilizant, cel de acolo nu avea. Animalul va fi supus unui control, iar după asta vor trebui să spună ce decizie se va lua, înţeleg că are probleme la trei dintre membre. Eu nu pot să mă pronunţ (dacă va fi ucis sau nu – n.r.), este atributul medicului veterinar”, a declarat la Digi24 ministrul Mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură