Ursula von der Leyen ameninţă Polonia cu măsuri din cauza deciziei Curţii Constituţionale

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Kenzo Tribouillard / AFP via Getty Images)

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a ameninţat, miercuri, că va lua măsuri împotriva Poloniei ca răspuns la decizia Curţii Constituţionale a Poloniei, care a stabilit, săptămâna trecută, că unele dintre legile UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării.

Sancţiunile ar putea viza tăierea fondurilor europene.

În cadrul unei întâlniri cu comisarii europeni, Ursula von der Leyen a declarat că analiza iniţială asupra deciziei Curţii Constituţionale poloneze arată că aceasta ridică probleme grave blocului comunitar, a afirmat comisarul pentru energie, Kadri Simson, potrivit DPA.

Ursula von der Leyen a indicat mai multe opţiuni ca răspuns. Printre acestea se numără deschiderea de noi proceduri de infringement împotriva Poloniei, care ar putea duce la un proces în faţa Curţii de Justiţie a UE şi care ar rezulta în cele din urmă în sancţiuni financiare împotriva Varşoviei.

Potrivit lui Simson, ar putea fi activat şi noul mecanism al UE privind statul de drept, care permite suspendarea plăţilor din bugetul comunitar către ţările acuzate că încalcă legislaţia UE.

Bruxellesul a iniţiat deja procedura prevăzută de Articolul 7 al Tratatului împotriva Poloniei pentru încălcarea valorilor UE, ceea ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al ţării în cadrul Consiliului UE.

Comisia Europeană a declanşat acest proces în 2017 din cauza reformelor judiciare din Polonia, însă dosarul a fost amânat de europeni pentru a evita efectele de domino care ar putea fi generate în cadrul grupului de la Vişegrad.

Curtea Constituţională poloneză a decis săptămâna trecută că unele elemente ale legislaţiei UE încalcă prevederi ale Constituţiei poloneze şi a decis că legislaţia naţională are întâietate în faţa legislaţiei UE - încălcând unul dintre principiile prevăzute în tratatul de aderare.

Comisia Europeană consideră, în general, că legislaţia UE are întâietate în faţa legislaţiei naţionale.

În ciuda deciziei Curţii poloneze, premierul polonez Mateusz Morawiecki a negat că guvernul pe care îl conduce doreşte retragerea ţării din blocul european - aşa numit-ul Polexit -, conform unei declaraţii emise marţi, la Budapesta.

Morawiecki i-a acuzat pe politicienii de opoziţie că răspândesc „fake news” despre Polexit, pe care l-a numit „o minciună care urmăreşte să slăbească Uniunea”.

Unul dintre cei care au afirmat că guvernul polonez ar dori să iasă din UE este Donald Tusk, care a condus Consiliul European între 2014 şi 2019.