USR acuză: PNL îi face cadou lui Predoiu o "mică Securitate", pe banii cetăţenilor şi împotriva românilor

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei (Epoch Times Romania)

După ce a vrut să-i facă lui Marcel Boloş, la ANAF, o mini-armată, cu arme, maşini scumpe şi pensii speciale, PNL pregăteşte, cu acceptul PSD, un cadou şi pentru ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu: unităţi speciale de filare a populaţiei, la nivelul subordonatelor MAI, acuză USR.

"Practic, totul va fi pe masa ministrului PNL Predoiu: şi înregistrările, şi măsurile tehnice, şi măsurile organizatorice. Predoiu şi PNL vor decide care cetăţean trebuie să fie filat şi înregistrat şi care trebuie să fie protejat. Proiectul de lege în acest sens este lăsat de PSD şi PNL să treacă tacit de Camera Deputaţilor pentru a nu atrage atenţia prea mult asupra grozăviilor pe care le pregăteşte regimul cu epoleţi al lui Iohannis", se arată în comunicatul formaţiunii conduse de Cătălin Drulă.

„Mica Securitate” la MAI este pregătită printr-un proiect de lege (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=21405), iniţiat de 12 deputaţi PNL, cu termen de adoptare tacită data de 6 aprilie. Cum astăzi a fost singura şedinţă de plen din această săptămână, proiectul va fi considerat adoptat în forma iniţiatorilor şi va fi trimis la Senat, semnalează USR.

„Predoiu nu a avut curajul să propună un astfel de proiect care să fie înaintat de Guvern către Parlamentul României. Motivul este simplu: nu primea niciun aviz, nici măcar din partea propriului minister. Dar lăcomia politică este prea mare, frica de a pierde alegerile, totalitarismul şi dorinţa de control sunt nemăsurate. Aşa că PNL şi Predoiu s-au decis să folosească resursele MAI pentru propriile vendete politice, pentru «meciuri» locale sau naţionale şi, mai ales, în campaniile de anul acesta. Practic, prin acest proiect, PNL moşeşte, în Parlamentul României, o «mică Securitate», pe banii cetăţenilor şi împotriva românilor”, declară deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreşedinte în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Concret, prin proiectul PNL, susţinut şi de PSD, o parte din resursa umană de la Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Poliţia de Frontieră va fi transformată în unităţi speciale de filaj, înfiinţate şi autorizate să înregistreze audio-foto-video, pe domeniul public şi fără consimţământul persoanelor vizate. Tot ce vor avea nevoie va fi existenţa unor „motive verosimile”, susţine USR.

„Ce înseamnă «motive verosimile»? Nimeni nu ştie, doar şefii acestor structuri pot decide. Şi cum pot decide ei? Doar ministrul Predoiu le va spune, pentru că procedura va fi aplicată prin ordin de ministru. Pe cine vrea Predoiu să înregistreze audio-foto-video? Cum vor fi făcute înregistrările? Cu bodycam-uri? Nu! Ci cu mijloacele tehnice din dotare. Ce fel de mijloace tehnice? Nu ştim, informaţia e clasificată. Într-un an cu patru tipuri de alegeri şi în prag de campanie electorală, PNL e disperat. Foloseşte metode PCR-iste de legiferare şi metode securiste de filare a cetăţenilor”, adaugă deputatul USR Bogdan Rodeanu.

"PNL şi PSD vor să credem că au făcut tot ce trebuia pentru ca interlopii şi traficanţii să nu mai zburde prin România după bunul plac şi mai rămăsese doar ca Poliţia de Frontieră, Jandarmeria şi Inspectoratul pentru Imigrări să fileze, pozeze, filmeze şi înregistreze, în orice spaţiu public, orice fac şi orice vorbesc cetăţenii României.

Proiectul PNL este cu atât mai aberant cu cât structurile noi care vor fi înfiinţate la dorinţa ministrului Predoiu vor fi alcătuite din angajaţii actuali ai MAI, de parcă ministerul ar avea o resursă umană extrem de generoasă. Cu alte cuvinte, în loc de patrule pentru siguranţa cetăţenilor, ministrul PNL vrea ca personalul MAI să se ocupe de filaj, spionaj şi raportare la şefii politici", se mai precizează în comunicat.

Potrivit USR, prevederile din proiect care îi dau lui Cătălin Predoiu instrumente de filaj şi presiune, exact în anul electoral, sunt:

Art. 13 indice 1 - (3) Procedura de desemnare a personalului prevăzut la alin. (2) cu atribuţii în prelucrarea datelor cu caracter personal în condiţiile alin. (1), precum şi măsurile tehnice şi organizatorice de securitate adoptate pentru protejarea drepturilor fundamentale şi interesele persoanelor vizate, se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Art. 2 indice 7 – (1) În scopul prevăzut la art.1 alin. (3), poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări sunt abilitaţi să înregistreze, cu mijloace foto-audio-video din dotare, fără consimţământul persoanelor vizate, acţiuni desfăşurate în spaţii publice, atunci când există motive verosimile pentru a bănui că ar putea fi comise infracţiuni sau alte fapte ilegale ori tulburată ordinea şi siguranţa publică.

Art. V – (1) Măsurile organizatorice şi tehnice în care se realizează şi se stochează înregistrările realizate prin mijloace foto-audio-video sau alte mijloace din dotare, precum şi limitările de utilizare a acestora, de către Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română şi Inspectoratul General pentru Imigrări, precum şi măsurile pentru protejarea înregistrărilor şi a datelor cu caracter personal, colectate prin intermediul acestora se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne