USR: Sfârşitul coaliţiei PSD – ALDE a fost anunţat la Casa Albă

Presedintele Klaus Iohannis şi omologul său american Donald Trump
Presedintele Klaus Iohannis şi omologul său american Donald Trump (Facebook.com)

Mesajul de sprijin al administraţiei americane pentru continuarea luptei anti-corupţie şi susţinerea statului de drept în România, transmis cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în SUA, prevesteşte sfârşitul coaliţiei PSD – ALDE, transmit reprezentanţii Uniunii Salvaţi România (USR), exprimându-şi, totodată, aprecierea pentru poziţia exprimată de preşedintele SUA.

"Prin susţinerea eforturilor forţelor reformiste, SUA descurajează în mod clar tentativele actualei majorităţi PSD-ALDE de a face reversibile progresele înregistrate în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei în ultimii ani şi de a discredita nişte instituţii care sunt model de bune practici la nivelul internaţional", transmite USR printr-un comunicat de presă.

Potrivit USR, faptul că preşedintele României se numără printre primii patru lideri ai UE invitaţi la Casa Albă de noua administraţie este o confirmare a importanţei pe care Washington-ul o acordă Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi SUA.

"De altfel, preşedintele SUA a recunoscut contribuţia importantă a României la NATO în Afganistan, dar şi în combaterea terorismului, şi a dat ţara noastră ca exemplu de stat care şi-a îndeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare. USR va monitoriza respectarea acestui angajament, în condiţiile de risc introduse de politica opacă şi ineficientă a Guvernului Grindeanu şi PSD", susţine USR.

De asemenea, reprezentanţii formaţiunii îşi exprimă aprecierea faţă de faptul că, "într-un moment dificil marcat de incertitudinile legate de Brexit şi de agresiunea rusească în vecinătatea UE, preşedintele Donald Trump a confirmat în termeni foarte clari angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, care prevede solidaritatea euroatlantică şi acţiunea colectivă imediată a celorlalte state în cazul în care un membru al alianţei este victima unei agresiuni armate."

"Mesajul de reasigurare pentru statele de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, şi în primul rând pentru România, pune capăt unor speculaţii şi îngrijorări legate de politica noii administraţii americane şi, ca urmare, are o importantă deosebită.

USR consideră că apartenenţa României la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA sunt pilonii esenţiali pentru securitatea naţională. Susţinem respectarea principiului proporţionalităţii garanţiilor de securitate date de NATO componentei sudice şi nordice ale flancului estic. Pe fondul militarizării Crimeei şi transformării ei într-o zonă anti-acces, considerăm că este nevoie de o prezenţă întărită a NATO în regiune care să restabilească echilibrul de forţe", adaugă reprezentanţii partidului.

Totodată, în cadrul parteneriatului strategic cu SUA, USR susţine importanţa ridicării vizelor pentru cetăţenii români şi a dezvoltării dimensiunii de cooperare economică, inclusiv prin atragerea de mai multe investiţii americane în România, transmite formaţiunea.

Reamintim că preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a exprimat, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu Iohannis, susţinerea pentru lupta anticorupţie din România şi pentru preşedintele Klaus Iohannis, "care sigur va câştiga această bătălie." Mai multe informaţii, aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne