Valeriu Lazăr: Moldova a procedat urât în raport cu FMI

Tatiana Chiriac
27.03.2013

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în R. Moldova. Interlocutorii au discutat despre procesul de reforme ce are loc în Republica Moldova şi despre acţiunile care urmează a fi întreprinse în acest sens.

Potrivit Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern. Vlad Filat a menţionat că, deşi Guvernul este în exerciţiu, acesta continuă să funcţioneze în regim normal şi să îndeplinească angajamentele asumate. Premierul şi-a exprimat speranţa că criza politică va fi depăşită, astfel încât ritmul de dezvoltare a ţării să fie nu doar menţinut, ci şi accelerat.

În cadrul întrevederii, Vlad Filat şi Tokhir Mirzoev au discutat despre vizita în Republica Moldova a misiunii FMI, care va avea loc în scurt timp. S-a discutat despre agenda vizitei, dar şi despre alte subiecte la aceeaşi temă.

Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat că vor fi întreprinse toate măsurile pentru asigurarea unei colaborări bune cu FMI, subliniind importanţa suportului FMI în procesul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova.

Ministrul în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr consideră însă că Moldova trebuie să recapete încrederea Fondului Monetar Internaţional (FMI). El a reamintit, marţi în cadrul unei conferinţe de presă, că încrederea a fost subminată ”pentru ca Moldova nu şi-a îndeplinit obligaţiunile asumate şi a aprobat un şir de acte legislative fără acordul FMI”.

La 20 aprilie se va decide asupra alocării ultimei tranşe în mărime de 76 milioane de dolari SUA pentru completarea rezervelor valutare ale Băncii Naţionale”, a menţionat Lazăr. În opinia lui, ”Moldova trebuie să-şi respecte angajamentele faţă de FMI cu trei săptămâni înainte de şedinţă, adică pe 31 martie”.

”Probabilitatea îndeplinirii acestor angajamente este egală cu zero. Asta înseamnă că şedinţa FMI se amână, iar Moldova rămâne fără Memorandumul cu FMI şi evident fără ultima tranşă”, a spus Valeriu Lazăr citat de către agenţia infotag.

Lazăr s-a pronunţat pentru reluarea negocierilor cu FMI, menţionând că dacă el, anterior, a fost principalul negociator din partea Moldovei, atunci ”la etapa actuală aceste competenţe au fost anulate”.

Precizăm: În noiembrie 2012, programul FMI de finanţare a Moldovei a fost prelungit cu încă trei luni. Se preconiza că în timpul vizitei din februarie, experţii misiunii de evaluare vor lua decizia de a aloca Republicii Moldova tranşa până la sfârşitul lunii aprilie curent. Însă, vizita misiunii de evaluare a FMI a fost amânată pentru un termen nedeterminat. FMI a îndemnat autorităţile să ducă la bun sfârşit măsurile necesare, asigurând în acest fel, programul. După finalizarea celei de-a 6-a etape a programului FMI, Moldova urma sa primească 76 mil. de dolari SUA. Volumul total al susţinerii financiare în cadrul programului de finanţare al FMI a fost de 574,4 mil. de dolari SUA. Pe 20 aprilie este planificată şedinţa FMI în cadrul căreia va fi examinat gradul de îndeplinire a obligaţiunilor de către Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor