Valeriu Paşa: În pofida interesului PSRM, Igor Dodon nu doreşte anticipate, se teme să nu ajungă la închisoare

PSRM va merge la râpă dacă continuă să se asocieze cu Igor Dodon, afirmă Valeriu Paşa.
Valeriu Paşa, activist civic din R. Moldova
Valeriu Paşa, activist civic din R. Moldova (valentina ursu/facebook.com)

Partidul Socialiştilor doreşte alegeri parlamentare anticipate, însă interesul lui Igor Dodon nu este să meargă la anticipate, constată expertul şi activistul civic Valeriu Paşa, menţionând că în prezent interesele lui Igor Dodon şi cele de partid ale socialiştilor deseori sunt opuse.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă privind situaţia politică de la Chişinău, expertul susţine că PSRM are toate motivele să meargă la anticipate, pentru că asta este singura şansă de a mai salva ceva din acest partid, pentru că, dacă ei vor sabota anticipatele, până în toamnă vor avea un rating care va fi sub semnul întrebării dacă mai intră sau nu în parlament.

Cu toate acestea, Igor Dodon se teme să stea în opoziţie, pentru că se teme că va ajunge la închisoare. Iar pentru PSRM să scape de Igor Dodon ar însemna să aibă şanse să supravieţuiască pe termen lung, întrucât din moment ce continuă să se asocieze cu el, merg şi ei de râpă după Igor Dodon.

Pentru PSRM patru ani în opoziţie n-ar fi fost o problemă, sunt o problemă pentru Igor Dodon, a adăugat activistul de la Watchdog.md , notând că PSRM a mai fost în opoziţie şi a fost bine, dar Igor Dodon se gândeşte la el şi atâta timp cât în acest parlament, de facto, împreună cu Plahotniuc şi oamenii săi şi ai lui Şor fac majoritate, stau foarte bine, ştiu că nu e posibilă niciun fel de reformă a justiţiei, iar cât mai trag de timp, poate vine mai multă lume.

În context, Valeriu Paşa a ţinut să amintească că în zilele de 6, 7, 8 iunie 2019, Dodon „a ţinut mort-copt” până la urmă să facă acea majoritate cu Plahotniuc, să treacă Partidul Socialiştilor în subordinea lui Plahotniuc, până când Kozak i-a impus să meargă să facă acea alianţă cu Blocul ACUM.

„Dacă prinde Kozak timp şi are chef, şi-l găseşte pe Dodon, şi-l înjură, şi explică la tot partidul că trebuie să meargă la anticipate, vor merge la anticipate. Dacă nu se întâmplă acest lucru, PSRM-ul va vota guvernul”, a concluzionat expertul.

Între timp, PSRM a anunţat că va participa la ședința Parlamentului unde va fi dezbătută componența și programul de guvernare al candidatului desemnat de președintele Republicii Moldova. Decizia de a vota sau nu va fi însă luată de Executivul Politic al PSRM după dezbaterile din plen.