Valeriu Paşa: Iurie Ciocan de la CEC, într-o poziţie ingrată. Trebuie să facă ca aceste alegeri să arate decent

Dacă nu ar fi nevoie ca alegerile parlamentare din februarie să arate decent în ochii cetăţenilor şi ai partenerilor externi, Plahotniuc şi-ar desena chiar şi 102 mandate din 101, fără nicio problemă, consideră expertul Watchdog.md.
Valeriu Paşa, expert Comunitatea WatchDog.md
Valeriu Paşa, expert Comunitatea WatchDog.md (The Epoch Times România)

În legătură cu ultimul raport al asociaţiei Promo-LEX privind activitatea formaţiunilor politice, blamat de unii reprezentanţi ai puterii, expertul comunităţii Watchdog.md, Valeriu Paşa, a declarat că dacă nu ar exista astfel de rapoarte, setea celor care deţin puterea şi resurse administrative nelimitate, pentru a frauda prin diferite metode alegerile, ar creşte foarte mult.

Iurie Ciocan, Membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), s-a arătat deranjat de concluziile observatorilor Promo-LEX, declarând că raportul este „o interferenţă în procesul electoral şi influenţarea nepotrivită a alegătorilor şi a mediului în general de organizare a alegerilor”.

În replică, preşedintele asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole a menţionat că opinia lui Ciocan este una personală deşi „o considerăm greşită din start”.

În acest context, expertul comunităţii Watchdog.md, a specificat că rapoartele Promo-LEX sunt foarte echilibrate, întrucât experţii de acolo scriu în raport nu tot ceea ce văd ci doar lucruri pe care pot să le probeze cu acte detaliate, realitatea fiind, de fapt, „mult mai crâncenă decât se arată în raport”.

După ce l-a convins pe liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, candidat la parlamentare pe circumscripţia Nisporeni, că este un foarte bun specialist în toate, Iurie Ciocan s-ar afla acum într-o poziţie ingrată, consideră Valeriu Paşa.

„El a intrat în vizor, este în contact direct cu dl Plahotniuc şi până acum i-a adus funcţie, probabil şi satisfacţii materiale foarte mari, iar acum îi aduce probleme pentru că dl Plahotniuc are o miză foarte mare în aceste alegeri, fiind necesar ca rezultatul acestui scrutin să fie recunoscut atât de cetăţeni cât şi de comunitatea internaţională. În rest el nu are niciun fel de probleme cu aceste alegeri. Dacă ar fi voia lui şi dacă nu ar fi aceste constrângeri, el poate să-şi deseneze 101 mandate, poate face şi 102 din 101”, a explicat Valeriu Paşa în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Probabil fostul preşedinte CEC este printre oamenii care au misiunea să facă astfel încât alegerile parlamentare din februarie să arate decent pe plan extern şi pentru cetăţeni, ceea ce în opinia expertului, este mult mai complicat.

„Spun că este o misiune absolut ingrată, deoarece pe de o parte cei de la Partidul Democrat, dl Plahotniuc cer de la dl Ciocan şi de la alţi oameni responsabili ca aceste alegeri să arate decent şi aceiaşi oameni fac încălcări după încălcări, extrem de vizibil. Aceste încălcări se văd din cosmos, nu poţi să nu le observi. Frica mare a celor din anturajul lui Vlad Plahotniuc este că aceste alegeri nu vor fi recunoscute”, a adăugat Paşa.

Menţionăm că în raportul lor, experţii Promo-LEX au scos în evidenţă manifestările Partidului Democrat, ale Partidului Sor şi ale Partidului Socialiştilor, care ar fi utilizat resurse administrative pentru activităţile electorale, deşi oficial campania electorală încă nu a început.

În raport experţii Promo-LEX au demonstrat prin probe că Partidului Socialiştilor, Partidul Sor şi Partidul Democrat au cheltuit în total aproape 4 milioane de lei pentru diferite acţiuni cu caracter electoral. Totuşi reprezentanţii acestora evită să facă orice comentarii în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe