Valeriu Stoica: ”Voturile pentru Tăriceanu, un pericol pentru Iohannis în turul doi” (video)

Dezbateri la Institutul de Studii Populare (ISP). În imagine, Valeriu Stoica
Dezbateri la Institutul de Studii Populare (ISP). În imagine, Valeriu Stoica (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”Dacă procesul de fuziune dintre PNL şi PDL va fi dus până la capăt, se va echilibra dezechilibrul puternic dintre dreapta şi stânga. Va exista un foarte puternic partid de dreapta, iar în caz contrar stânga va dezbina dreapta”, a declarat fostul preşedinte al PNL în cadrul unei dezbateri a Institutului de Studii Populare. În opinia sa, stânga deja dezbină dreapta şi există un pericol al transferului voturilor pentru Tăriceanu spre Victor Ponta în turul doi.

Fostul lider liberal, care a militat ani de zile pentru fuziunea şi unificarea forţelor dreptei, a arătat că victoriile dreptei în alegeri în ultimii 25 de ani au fost adesea urmate de eşecul la guvernare deoarece coaliţii precum CDR sau Alianţa D.A. n-au rezistat. Stoica a precizat că în 1996 CDR a avut parte de ”o victorie spectaculoasă urmată de un dezastru” la guvernare, iar în 2004 s-a înregistrat o victorie a Alianţei DA, care la scurt timp s-a dezbinat, cu consecinţe asupra guvernării”.

Pe de altă parte, alianţele de guvernare stânga-dreapta, între PDL-PSD, PNL-PSD, n-au făcut decât să stârnească confuzie în rândul electoratului, făcând irelevante delimitările ideologice şi doctrinare. ”În percepţia electoratului, diferenţele dintre dreapta şi stânga sunt tot mai mici. Am avut perioade de confuzie PNL-PSD (2007,2012), PDL-PSD şi este foarte greu pentru oameni să facă o diferenţiere doctrinară între stânga şi dreapta”, explică Stoica.

Fostul preşedinte al PNL a arătat că există o criză totală de încredere în partidele politice în prezent, dar ”răspunsurile date de dreapta la guvernare au fost corecte, deşi nu există o diferenţă de percepţie a electoratului referitor la o guvernare de dreapta şi una de stânga”.

Ecuaţia prezidenţială

Referitor la alegerile prezidenţiale, Stoica şi-a exprimat speranţa că ”în turul doi tot electoratul de dreapta se va coagula pentru susţinerea candidatului ACL, Klaus Iohannis”. El a arătat însă că pericolul ca noul partid al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu să direcţioneze voturile sale către Ponta este mare. ”Tăriceanu este o breşă în interiorul Dreptei şi este evident că nu intră în turul doi. El va obţine 8-9% care se vor duce direct la PSD”, avertizează Stoica.

La fel, în opinia sa, vor conta şi voturile celor care vor opta pentru PMP. Stoica nu crede însă că electoratul PLR şi PMP este atât de disciplinat încât să execute ordine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Un alt actor important în ecuaţia prezidenţialelor este UDMR, ”care are de fiecare dată 6-7%, dar nu cred că liderii Uniunii pot influenţa total electoratul maghiar în turul doi”, a mai spus Stoica, arătând că acesta n-a respectat indicaţia de a vota suspendarea preşedintelui Băsescu. În opinia sa, trebuie să existe ”o comunicare între ACL şi PMP, şi chiar UDMR, chiar înainte de turul 1”.

Tăriceanu este o breşă în interiorul Dreptei şi este evident că nu intră în turul doi. El va obţine 8-9% care se vor duce direct la PSD”.

Mesajele dreptei

Referitor la mesajele dreptei pentru prezidenţiale şi în general, Stoica a subliniat că ”este periculos să lăsăm mesajul naţional, valorile familiei şi credinţei stângii. Mesajul naţional a fost manipulat de stânga. Am abandonat Biserica Ortodoxă, deşi e nevoie de o comunicare mult mai bună cu aceasta”. Pe de altă parte, fostul lider liberal a arătat că trebuie redusă dependenţa electoratului captiv de stânga.

La rândul său, Radu Carp, secretar executiv PDL, a arătat că stânga fură toate temele dreptei: sentimental naţional, valorile familiei etc., şi le amestecă cu aspecte socialiste. În opinia sa, ”a fost o mare greşeală că dreapta n-a insistat pe valorile familiei şi pe Biserică”.

Carp a mai vorbit despre efortul uriaş al PNL şi PDL de a redacta într-un timp scurt documentele fondatoare ale noului partid şi de a prezenta un candidat comun la prezidenţiale. ”Această unificare s-a realizat în mai puţin de două luni şi văd asta ca pe o oportunitate”, a explicat secretarul PDL, care s-a arătat convins că fuziunea se va realiza indiferent de rezultatul prezidenţialelor.

Radu Carp a mai afirmat că în programul noului PNL se vor regăsi principii ale tuturor celor trei curente: liberalism, creştin-democraţie şi conservatorism, mai ales că ”nu au existat voci care să nege că este nevoie de toate cele trei abordări”. Profesorul s-a referit şi la pericolul populismului, ”care împrumută şi de la dreapta şi de la stânga, oferind soluţii ieftine, care de fapt nu există”.

Carp nu a uitat nici guvernul Ponta, arătând că acesta nu va putea niciodată să prezinte un program eficient de creştere economică.