Valul 4 al pandemiei. Secretar de stat: Tendinţa este una de natură să ne îngrijoreze

Bucuresteni iesiti la plimbare in weekend in timpul crizei coronavirus, starea de alerta
Bucuresteni iesiti la plimbare in weekend in timpul crizei coronavirus, starea de alerta (Epoch Times România)

Chiar dacă par bune, cifrele vizând evoluţia pandemiei nu sunt "nici pe departe” într-o zonă care să ne aşeze într-o situaţie confortabilă, a afirmat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Oficialul a mai susţinut că deşi cifrele mici pe care le vedem în raportările zilnice arată bine, pe de altă parte tendinţa este una de natură să ne îngrijoreze.

Andrei Baciu a mai explicat că rata de reproducere, un indicator pentru evaluarea situaţiei epidemiologice, a început să crească din nou în România şi se apropie de 1, aceasta după ce în valul 3 al pandemiei ajunsese la nişte cote enorme. În prezent, rata de reproducere este de 0,98, dar scăzuse foarte mult şi acum este din nou în creştere, apropiindu-se de 1, relatează Hotnews.

O rată de reproducere 1 este punctul în care se accelerează transmiterea. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localităţi, unde mai apar cazuri şi se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinaţi, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaştem deja. Când se depăşeşte valoarea 1, practic se accelerează transmiterea şi putem să ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv, a explicat la Digi24 secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

În Marea Britanie, de exemplu, ţara care înregistrează o creştere accelerată a numărului de cazuri noi de COVID-19, comparabile cu nivelul din ianuarie, rata de reproducere a ajuns la 1,21.

Baciu a mai declarat că în valul 4 al pandemiei, în condiţiile în care există şi vaccinul anti-COVID, cel mai probabil restricţiile nu vor mai fi luate la nivel naţional, ci se vor aplica local, acolo unde este cazul.

"Nu cred că se pune problema de aşa ceva (ca restricţiile să rămână pe masa guvernanţilor - n.r.). La nivel teoretic, acum ştim ce funcţionează: funcţionează vaccinul, funcţionează măsurile pe care le avem - care şi acestea vedem că avem aceste borne în care sunt diferite, în funcţie de procentul de persoane infectate în fiecare localitate.

Aici funcţionează - şi e ceea ce am văzut că a funcţionat în ultimele luni - adaptarea acestor măsuri la nivel local, pentru că măsurile cu caracter general la nivel naţional (nu se mai justifică - n.r.), atât timp cât ai o diversitate atât de mare: Bucureşti, unde ai aproape 56 la sută populaţie vaccinată versus Covasna, Suceava, unde ai un procent foarte mic de populaţie vaccinată, unde ai un risc invers proporţional, mult mai mare, de a avea un fenomen epidemiologic, fie el şi local, şi atunci măsura trebuie să fie adaptată acolo, nu unei mari metropole”, a adăugat Andrei Baciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne