Vânt în pupa şi să fim sănătoşi!

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)

Victor Ponta va schimba legea pentru a îi oferi lui Mazăre portul Constanţa şi va susţine interesele primarului la Bruxelles.

Veştile vin după vizita întreprinsă vineri de premierul Victor Viorel Ponta la Constanţa. Vizita lui Ponta pe malul mării a avut mai multe obiective: participarea la plecarea din Portul Militar Constanţa a fregatei „Regina Maria“ în cadrul unor exerciţii NATO pe Mediterană, tranşarea soartei Podului de la Agigea, pe care premierul nu îl va închide deşi a declarat că podul poate să cadă în orice moment şi, nu în ultimul rând, pentru a îi oferi lui Radu Mazăre Portul Constanţa şi a vedea cum îl poate sprijini pentru a face din Constanţa paradis fiscal.

Portul Constanţa: jumătate eu, jumătate tu

Pe toată durata vizitei sale la Constanţa, premierul a fost însoţit de primar împreună cu echipa sa de parlamentari PSD. Premierul a trecut şi pe Administraţia Portului Constanţa unde împreună cu oficalii oraşului a stabilit "o implicare mai mare a autorităţilor locale" în dezvoltarea portului, informează evz.ro

Jumate guvern, jumate autoritatea locală

Este vorba de acel pachet de acţiuni care să permită implicarea activă atât a capitalului privat, cât şi a statului, sub forma autorităţii locale, în luarea deciziilor şi care să impună regulile care sunt aplicabile listării la bursă, reguli de transparenţă decizională", a explicat la final vizitei în port premierul Ponta.

Premierul, citat de evz, a mai anunţat că săptămâna viitoare, "o să discutăm chiar cu doamna ministru Mănescu [Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor - n.r.], cu reprezentanţii portului, noua strategie de dezvoltare. Pentru ca povestea iniţială, că să se vândă doar 5% din acţiuni, era neserioasă. Bineînţeles că asta înseamnă schimbarea legii, modificarea strategiei".

Povestea iniţială a lui jumătate eu, jumătate tu:

Pe 19 septembrie, primarul Mazăre îi anunţa pe membrii consiliului local că a agreat cu premierul Victor Ponta listarea la Bursă a 15% din acţiunile portului Constanţa şi transferul de la ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal, a încă 15 % din acţiuni, pe lângă cele 20% pe care autorităţile locale le deţin deja, ceea ce urma sa facă din Consiliul Local Constanţa acţionarul majoritar al portului.

Până la înţelegerea cu Ponta, Guvernul deţinea 60% din acţiunile CNAPMC (portul Constanţa), res­tul fiind împărţite în mod egal între Fondul Proprietatea şi Consiliul Local Constan­ţa. Dacă 15% din acţiuni s-ar lista la bursă şi 15% s-ar duce la primar, statul ar mai rămâne cu doar 30% din acţiuni iar Consiliul Local Constanţa ar deveni acţionar majoritar cu 35% din acţiuni.

"Noi am discutat cu premierul Victor Ponta ca să se scoată 15% pe bursă şi 15% să revină Consiliului Local Municipal iar statul să rămână cu 30%. Deci asta este forma agreată cu premierul, pentru moment." Totul va fi transparent. "Cei de la Ministerul Transporturilor consideră că sunt în continuare jupâni”, declara pe 19 septembrie Radu Mazăre.

Se pare însă că Ramona Mănescu, noul ministru de la Transporturi nu a fost de acord cu târgul între primarul Mazăre şi premier. Surse oficiale din Ministerul Transporturilor au afirmat, după declaraţiile primarului că, "de fapt Radu Mazăre ar vrea să fie jupânul portului dar visează, nici vorbă să fie transferate alte 15% din acţiuni la CLM Constanţa, doamna ministru [Ramona Mănescu n.r.] nu agreează aşa ceva pentru că portul Constanţa este de interes strategic naţional iar o eventuală listare la bursă se va face, conform legii, pentru 5% din acţiuni"

Totul se va rezolva însă amiabil dacă Ponta reuşeşte să-i impună Ramonei Mănescu opţiunea sa ca Guvernul şi Primăria să facă "fifty-fifty" portul, obiectiv strategic naţional.

Constanţa paradis fiscal pentru jocurile de noroc

Portul Constanţa nu este însă singurul "cadou" primit de echipa Mazăre- Constantinescu de la Victor Ponta, afirmă evz. Solicitarea baronilor de Constanţa de a obţine pentru litoral statutului de zonă specială, cu facilităţi fiscale pentru jocuri de noroc şi cazino, este pe cale să se rezolve. "O susţin în totalitate, ministrul Liviu Voinea discută la Bruxelles această posibilitate. Pentru că e vorba de un regim special pe care trebuie să ţi-l aprobe Comisia Europeană. Dl. primar Radu Mazăre a discutat cu Liviu Voinea şi, dacă reuşim să convingem Bruxelles-ul, ar fi o idee excelentă să aibă o zonă specială" a declarat pentru EVZ premierul, în prezenţa primarului Mazăre.

Revenind la Podul de la Agigea

Acum trei zile, premierul Ponta declara:

Cu podul de la Agigea, ideea e următoarea: conform unui raport făcut de CNADNR, 40% din structura podului este afectată şi poate să cadă în orice moment. Noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să zicem "Bun, să se meargă mai departe pe pod", Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Însă au existat de pe plan local nişte suspiciuni că CNADNR e prea prăpăstios şi că, de fapt, nu e aşa de afectat podul. Am discutat deja şi ieri cu domnul Şova şi o să trimitem zilele acestea încă o expertiză independentă, care să ne spună foarte clar: Da, e un pericol de cădere, atunci închidem podul şi îl terminăm până la sfârşitul anului, sigur, cu toate impedimentele", a spus Ponta.

Ajuns vineri la Constanţa, premierul Ponta a declarat că Podul de la Agigea nu va fi închis. Doar se va restricţiona traficul pe el:

„De la 1 octombrie trebuie să restricţionăm traficul pe podul actual [de la Agigea] la maxim 3,5 tone, astfel că pe pod vor mai putea trece doar maşinile mici şi microbuzele de şcoală, circulaţia tuturor celorlalte autovehicule - camioane, autobuze, inclusiv cele aparţinând transportului în comun - urmând să fie oprită. Traficul maşinilor sub 3,5 tone va fi monitorizat 24 de ore din 24 în privinţa degradării care, în ultima perioadă, s-a accelerat într-un ritm foarte rapid, fiind afectată structura de rezistenţă. Dacă va apărea o situaţie de pericol iminent cei de la CNADNR au de la mine mandat să oprească imediat traficul. Siguranţa celor care folosesc podul este prioritară", a declarat, vineri, la Constanţa, premierul Victor Ponta.

Premierul nu a precizat în ce moment se declară starea de pericol iminent, când un pod este în curs de rupere său după ce deja s-a rupt. A clarificat însă situaţia autovehiculelor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă care au peste 3,5 tone: acestea evident vor trece pe pod, fiind o situaţie de urgenţă. „Nu de la o maşină de pompieri se degradează podul, dar dacă trec zilnic maşini grele evident că degradarea se accentuează“, a spus Ponta.

Lansarea fregatei „Regina Maria“

Premierul Victor Ponta, însoţit de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, de prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bolă, de Radu Mazăre şi parlamentari de Constanţa au participat, vineri, la plecarea, din Portul Militar Constanţa, a fregatei „Regina Maria“ în cadrul operaţiei Active Endeavour, care se va desfăşura, în luna octombrie, în Marea Mediterană.

"O ţară puternică este o ţară care îşi respectă militarii, care are are grijă de ei şi în momentele foarte bune de îndeplinire a misiunilor şi în momente tragice, aşa cum, din păcate, se întâmplă şi este posibil să se întâmple întotdeauna când eşti militar. Am vrut să transmit acest mesaj de respect, de susţinere, de sprijin pe care repet orice ţară care îşi doreşte să fie o ţară mândră şi respectată trebuie să-l dea forţelor sale militare“, li s-a adresat Victor Ponta marinarilor, emoţionat.

După discurs, premierul a urcat la bordul Fregatei „Regina Maria“ şi i-a transmis comandantului: „Acum e misiune, aţi luat şi elicopterul, aţi luat tot. Vânt din pupa să fiţi sănătoşi"

Şi dusă a fost, fregata, cu vânt în pupa, lăsând în urmă portul, spre a fi împărţit în două de Guvern şi de Primar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii