Veaceslav Ioniţă: Din 1991 până în prezent, populaţia R. Moldova s-a redus cu un milion şi jumătate

Cea mai mare rată de depopulare din Europa s-a întâmplat în stânga Nistrului, a afirmat analistul economic.
Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova
Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova (facebook.com)

Expertul de la IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniţă constată că cea mai înaltă rată a depopulării în ultimii 30 de ani s-a înregistrat în Transnistria.

Mai mult, de la obţinerea independenţei şi până în prezent, populaţia Republicii Moldova s-a redus cu un milion şi jumătate. Numărul cetăţenilor moldoveni în prezent fiind de 2 milioane 900 de mii, inclusiv cetăţenii din stânga Nistrului, unde sunt puţin peste 300 de mii.

În baza unei analize economice, Ioniţă susţine că din 1991, în stânga Nistrului populaţia s-a redus de 2,4 ori, de la 731 de mii la 306 mii, sau cu 425 de mii de cetăţeni.

„Nu cred că veţi găsi în Europa o altă ţară, sau o altă regiune, unde avem o aşa depopulare cum se întâmplă în stânga Nistrului”, a adăugat acesta.

Din dreapta Nistrului, fiecare al patrulea cetăţean este plecat peste hotare sau 26%, iar din stânga Nistrului - 33 la sută, sau fiecare al treilea cetăţean, se mai arată în analiza expertului de la IDIS „Viitorul” în care se concluzionează că în ultimii cinci ani R. Moldova are cea mai mică creştere a populaţiei din ultimii o sută de ani şi cea mai mică rată a natalităţii, care scade în perioada când este cea mai mare pondere a migraţiei.