Veneţia va impune o taxă pentru excursioniştii de o zi pentru a conserva oraşul istoric

Podul Rialto din Veneţia inundată
Podul Rialto din Veneţia inundată (Stefano Mazzola/Awakening/Getty Images)

Începând cu luna ianuarie, anul viitor, Veneţia va obliga turiştii de o zi să facă rezervări şi să plătească o taxă pentru a vizita oraşul istoric din lagună, în încercarea de a gestiona mai bine vizitatorii care adesea depăşesc cu mult numărul locuitorilor din centrul istoric, înfundând străzile înguste şi podurile pietonale intens circulate care traversează canalele, transmite CBS News.

Oficialii din Veneţia au dezvăluit, vineri, noile reglementări, care intră în vigoare la 16 ianuarie 2023.

Turiştii care aleg să nu înnopteze - şi care nu apelează la hoteluri locale sau nu plătesc în alt mod pentru cazare - vor trebui să facă o rezervare online pentru ziua în care intenţionează să viziteze oraşul. Rezervările costă între 3 şi 10 euro de persoană, în funcţie de cât de mult timp înainte se face rezervarea şi de perioada din an solicitată.

Vizitatorii care nu respectă regulile riscă să fie amendaţi cu până la 300 de euro dacă sunt opriţi şi nu pot prezenta dovada unei rezervări cu un cod QR.

Aproximativ patru cincimi dintre toţi turiştii vizitează Veneţia doar pentru o zi. În 2019, ultimul an complet de turism înainte de începerea pandemiei, aproximativ 19 milioane de turişti de o zi au vizitat Veneţia şi au furnizat doar o fracţiune din veniturile provenite de la turiştii care au rămas pentru cel puţin o noapte.

Comisarul pentru turism al Veneţiei a respins orice sugestie că măsura ar încerca să limiteze numărul de turişti care vin în cel mai vizitat oraş din Italia.

"Nu vom vorbi despre reduceri de numere. Vorbim despre stimulente şi descurajări", a declarat Simone Venturini în timpul unei conferinţe de presă la Veneţia.

Fricţiuni între vizitatori şi rezidenţi

Abordarea de rezervare şi taxă a fost discutată în urmă cu câţiva ani, dar a fost pusă în aşteptare în timpul pandemiei. Restricţiile de călătorie COVID-19 au făcut ca turismul în Veneţia să dispară aproape complet - şi le-a permis veneţienilor să aibă oraşul practic doar pentru ei, pentru prima dată după zeci de ani.

Într-adevăr, turismul şi-a revenit, chiar dacă pandemia COVID-19 persistă. Având în vedere că atât de mulţi americani şi-au luat din nou zborul, fenomenul a fost numit "călătoria răzbunării".

Turismul de masă la Veneţia a început la mijlocul anilor 1960. Numărul de vizitatori a continuat să crească, în timp ce numărul veneţienilor care locuiau în oraş a scăzut constant, pe măsură ce acesta a fost copleşit de aglomeraţie, de costul ridicat al livrării alimentelor şi a altor bunuri în oraşul canalelor. De asemenea, inundaţiile frecvente au afectat casele şi afacerile, provocând dureri de cap locuitorilor locali.

Deoarece oaspeţii cazaţi la hoteluri şi pensiuni plătesc deja o taxă de cazare, aceştia sunt scutiţi de noul sistem de rezervare.

Prin noua regulă, Veneţia urmăreşte să "găsească acest echilibru între rezidenţii (veneţieni) şi vizitatorii pe termen lung şi scurt", a declarat Venturini, promiţând că noul sistem "va fi simplu de gestionat pentru vizitatori". El susţine că Veneţia este primul oraş din lume care implementează acest tip de taxă pentru turiştii de o zi.

Oficialul din domeniul turismului speră că, odată intrat în vigoare, sistemul de taxe şi rezervări va "reduce fricţiunile dintre vizitatorii de o zi şi rezidenţi". În timpul sezonului de vârf al turismului, turiştii pot depăşi numărul rezidenţilor într-un raport de 2 la 1 în oraşul care măsoară doar cinci kilometri pătraţi.

O populaţie în scădere

Veneţia are o populaţie de aproximativ 50.000 de locuitori, o mică parte din ceea ce era în urmă cu câteva generaţii.

Alte oraşe mici din Italia şi-au văzut populaţia rezidentă scăzând şi practic s-au oferit să dea case pentru a atrage vizitatori în zonele respective şi pentru a stimula economiile locale. Sambuca şi Gângi din Sicilia, cu o populaţie de mai puţin de 10.000 de locuitori fiecare, vând case la preţuri de chilipir, mai mici de 1 euro.

Copiii mai mici de şase ani, persoanele cu dizabilităţi şi cei care deţin o a doua casă în Veneţia sunt scutiţi de plata taxei de excursie de o zi. Proprietarii de case secundare trebuie să dovedească faptul că plătesc impozite imobiliare pentru a evita taxa.

Pasagerii navelor de croazieră contribuie la problema aglomeraţiei din Veneţia, în special în Piaţa San Marco şi în jurul acesteia. Aceştia vor trebui să plătească şi ei taxa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură