Venezuela: Campanie de arestări împotriva opozanţilor, în paralel cu convocarea unei noi manifestaţii de amploare

Opozantul venezuelean Leopoldo Lopez.
Opozantul venezuelean Leopoldo Lopez. (GUILLERMO LEGARIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.02.2014

Cea mai gravă campanie de persecuţie politică: aşa a definit Voluntad Popular - partidul opozantului venezuelean, Leopoldo López - reprimarea lansată de guvernul chavist, care a emis mandate de arestare pe numele mai multor lideri ai opoziţiei, în timp ce sâmbătă a fost convocată o altă manifestaţie de amploare, notează vineri ziarul La Razon.

După ratificarea arestării opozantului Leopoldo López, guvernul a lansat mandate de arestare şi pentru Antonio River şi Carlos Vecchio. Joi, o judecătoare a dispus ca López să rămână în detenţie timp de cel puţin 45 de zile, la penitenciarul militar din Ramo Verde, din afara capitalei Caracas. Este termenul pe care îl are la dispoziţie Ministerul de Justiţie venezuelan pentru a oficializa capetele de acuzare. Dacă vor fi aprobate, López va fi supus unui proces, în principiu public, au informat avocaţii opozantului, care au denunţat vicii de procedură.

Lilian Tintori, soţia lui Lopez, a informat prin reţeaua de socializare Instagram că a fost să-l viziteze la închisoare pe soţul său şi că i-a dus o replică din porţelan a Fecioarei Maria ca să-l protejeze (a ataşat şi o poză). 'A fost prima mea vizită la penitenciar, i-am dus-o pe Fecioara noastră, patroană a Venezuelei, ca să-l apere', a scris Tintori.

Între timp, Adunarea Naţională (parlamentul) a devenit un fel de arenă romană unde opozanţii sunt daţi pradă leilor. Preşedintele parlamentului, Diosdado Cabello, care face aici legea, le interzice deputaţilor incomozi să ia cuvântul şi chiar instigă la hărţuirea lor. Joi, 'reprezentanţii muncitorilor' au depus la parlament o scrisoare în care cer să fie ridicată imunitatea parlamentară a opozantei María Corina Machado, pentru a fi judecată.

La rândul său, guvernatorul municipalităţii Miranda şi lider al opoziţiei, Henrique Capriles, i-a cerut preşedintelui Nicolás Maduro să desfiinţeze grupurile civile înarmate. El a dat asigurări că are dovezi privind practici de tortură din partea forţelor de securitate ale statului şi că guvernul a demonstrat că nu doreşte pacea prin arestarea opozantului Leopoldo López.

'Eu nu merg la dialog şi nici la reuniuni cu pistolul în buzunar', a spus el, referindu-se la reuniunea convocată de Maduro pentru 24 februarie cu toţi guvernatorii, inclusiv cei din opoziţie. În opinia sa, sunt tot mai mulţi cei care strigă: 'Pleacă Maduro!' şi 'Du-te Diosdado!'

Joi au avut loc noi marşuri ale protestatarilor pe principalele bulevarde ale capitalei, demonstranţii fiind însă intimidaţi de grupuri civile înarmate. Mai multe grupuri motorizate de instigatori şi-au scos armele şi i-au ameninţat pe studenţii reuniţi în pieţele din Caracas.

Ministerul de Interne a anunţat că aproximativ 200 de persoane au fost arestate în ultima săptămână de proteste, soldate cu şase morţi. Asociaţii ale drepturilor omului estimează însă că numărul manifestanţilor arestaţi este mult mai mare. Coaliţia partidelor de opoziţie a convocat pentru sâmbătă o altă manifestaţie de amploare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor