Venezuela creează o poliţie a emigraţiei pentru a înăspri controalele la frontieră

Mii de oameni fugi din Venezuela din cauza lipsurilor de alimente şi medicamente, sau de energie electrică. Guvernul preşedintelui Maduro doreşte acum să înăsprească controalele la frontieră şi a crescut preţul paşapoartelor.
Cetăţeni venezueleni trec podul internaţional Simon Bolivar din Venezuela în provincia columbiană Norte de Santander
Cetăţeni venezueleni trec podul internaţional Simon Bolivar din Venezuela în provincia columbiană Norte de Santander (George Castellanos/AFP/Getty Images)

Guvernul Venezuelei a creat vineri o nouă forţă de poliţie pentru imigraţie cu scopul de a înăspri controalele la graniţele ţării pe fondul unui exod în masă declanşat de criza economică şi politică în care se află ţara.

Vicepreşedintele Delcy Rodriguez a anunţat mişcarea la televiziunea de stat, precizând că poliţia pentru imigraţie va prelua imediat controlul asupra celor 72 de puncte de intrare şi ieşire ale Venezuelei, potrivit Deutsche Welle.

Rodriguez a precizat că noua forţă de poliţie va consolida „controalele existente” care în prezent sunt efectuate de soldaţi ai Gărzii Naţionale, care monitorizează securitatea frontierei.

Sute de mii de persoane au fugit din Venezuela după ce economia ţării, bazată pe petrol, s-a prăbuşit în cadrul unei crize ce s-a înrăutăţit în timpul mandatului preşedintelui Nicolas Maduro.

Criza a condus la penurii de alimente, medicamente, apă potabilă şi energie electrică în întreaga ţară. Mulţi cetăţeni au traversat frontiera în Columbia vecină.

Aproximativ 1,9 milioane de venezueleni au fugit din ţară începând cu 2015, conform datelor furnizate de ONU.

Maduro a susţinut că aceste cifre sunt exagerate doar pentru a-l pune pe el într-o lumină proastă, precizând că 600.000 de venezueleni au plecat din ţară în ultimii doi ani şi că 90% dintre aceştia aparent ar regreta faptul că au făcut-o.

De asemenea, Rodriguez a anunţat schimbări majore în privinţa taxelor percepute pentru eliberarea paşapoartelor venezuelene, lucru care va face probabil şi mai dificilă obţinerea paşapoartelor de către cetăţeni.

Începând cu săptămâna viitoare, taxele pentru paşapoarte vor creşte la 7.200 de bolivari (aproximativ 62 de dolari sau 54 de euro pe piaţa neagră), a susţinut Rodriguez. Costurile actuale se ridică la câţiva cenţi americani.

Noua taxă percepută este de aproximativ patru ori mai mare decât salariul minim lunar din ţară.

Începând cu 1 noiembrie, Venezuela le va cere cetăţenilor să plătească costurile pentru paşaport folosind criptomoneda petro emisă de guvern.

Criză continuă

Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Opoziţia îl învinuieşte pe Maduro de distrugerea unei economii cândva puternice şi îl acuză de autoritarism.

Agravarea problemelor ţine de prognoza hiperinflaţionistă a FMI de 1.000.000% până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa că va umple golurile economiei.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o gamă largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Între timp, sectorul industrial al Venezuelei funcţionează la o capacitate de doar 30%, potrivit statisticilor din sectorul agricol - capacitate care asigură acum doar un sfert din consumul naţional, deşi acum câţiva ani asigura 75%, potrivit Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe