Venezuela: Femeie împuşcată în timp ce sute de oameni jefuiesc un depozit alimentar

Criza din Venezuela continuă să se amplifice cu proteste stradale, jafuri şi crime. În cel mai recent caz, o femeie a fost împuşcată într-un oraş de lângă graniţa cu Columbia în timpul unui jaf asupra unor depozite cu alimente ale statului.
Ofiţerii de poliţie inspectează zona în care a fost împuşcată o femeie în momentul în care hoţii au dat năvală asupra depozitelor alimentare de stat din San   Cristobal, Venezuela, 6 iunie 2016.
Ofiţerii de poliţie inspectează zona în care a fost împuşcată o femeie în momentul în care hoţii au dat năvală asupra depozitelor alimentare de stat din San Cristobal, Venezuela, 6 iunie 2016. (Captură Foto)

Reuters a raportat că o femeie venezueleană a murit luni după ce a fost împuşcată în faţă în momentul în care mai multe sute de persoane au năvălit în depozitele de alimente ale statului. Rudele lui Jenny Ortiz, o angajată a unui hotel, în vârstă de 42 de ani, au declarat că femeia a murit la spital după ce a fost împuşcată în timpul busculadei de duminică seară din San Cristobal, un oraş în apropierea graniţei cu Columbia, unde au avut loc în lunile recente jafuri şi proteste anti-guvern.

Mai tragic este faptul că – potrivit familiei victimei şi inclusiv a soacrei femeii, Carmen Rosa de 58 de ani, care a fost martoră la incident – un poliţist este cel care a tras în Ortiz. Autorităţile nu au comentat acuzaţiile, deşi poliţia locală a declarat că persoane înarmate au tras în poliţişti, adăugând că o investigaţie este în curs de desfăşurare.

Venezuela a fost lovită de un val tot mai puternic de jafuri, linşări şi proteste violente în acest an, în contextul amplificării crizei economice din ţară. Ţara cu 30 milioane de locuitori se confruntă cu lipsuri cronice de alimente, medicamente şi produse de bază, inflaţia atingând cel mai înalt nivel din lume. În timp ce coaliţia opoziţiei dă vina pe preşedintele Nicolas Maduro şi doreşte organizarea unui referendum pentru demiterea acestuia, guvernul socialist susţine că duşmanii politici ai ţării alimentează criza printr-un aşa zis “război economic” şi doresc să organizeze o lovitură de stat împotriva sa.

Vielma Mora, membru al Partidului Socialist de guvernământ, a confirmat moartea femeii şi a declarat că tragedia a avut loc după câteva zile de jafuri. “Acestea sunt planuri orchestrate de aripa dreaptă. Sperăm să prindem vinovatul”, a declarat el.

Dacă persoana responsabilă este un ofiţer de poliţie, bineînţeles că guvernul va da vina pe o persoană nevinovată, va găsi un ţap ispăşitor în mulţimea de jefuitori, iar ancheta se va finaliza în acest fel, susţin criticii guvernului.