Venezuela: Guaido cere armatei să permită accesul ajutoarelor umanitare

Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela
Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela (Marco Bello/Getty Images)

Preşedinte interimar autoproclamat al Venezuelei a declarat miercuri că armata ţării trebuie să aleagă între “o dictatură care nu are niciun pic de umanitate sau să fie de partea Constituţiei”, potrivit Deutsche Welle.

Podul Internaţional Tienditas de la graniţa cu Columbia a fost blocat, oprind camioanele care transportă ajutoare umanitare urgente – alimente şi medicamente – să intre în Venezuela.

Potrivit oficialilor columbieni, soldaţii venezueleni au plasat pe autostradă un petrolier uriaş, două containere albastre de dimensiuni mari, precum şi un gard improvizat.

“Încă o dată, forţele armate au ordin direct în acest moment: să permită intrarea în ţară a ajutoarelor umanitare necesare familiilor lor”, a afirmat Guaido la un post de radio columbian.

Anterior, secretarul de stat american Mike Pompeo a scris pe Twitter că armata Venezuelei blochează în mod deliberat ajutoarele “la ordinul” preşedintelui socialist Nicolas Maduro.

“Regimul Maduro trebuie să permită ca ajutoarele să ajungă la oamenii înfometaţi”, a precizat Pompeo.

Hiperinflaţia galopantă a forţat milioane de venezueleni să îşi părăsească locuinţele sau să îndure foamea, deoarece produsele de bază şi medicamentele sunt disponibile în cantităţi foarte mici.

În oraşul Cucuta, în apropierea podului Tienditas, opozanţii preşedintelui ales Nicolas Maduro caută soluţii împreună cu oficiali americani pentru a deschide un “coridor umanitar” în Venezuela, chiar dacă acest lucru ar însemna să treacă de obstacolele ridicate de armata ţării.

SUA a promis ajutoare în valoare de 20 milioane de dolari, iar Canada în valoare de 40 milioane. Totodată, UE a susţinut că va oferi încă 5 milioane de euro pe lângă cele 43 de milioane oferite în 2018.

Însă Maduro a respins de mult timp ajutoarele umanitare străine, susţinând că acestea sunt echivalentul unei intervenţii din afară.

Liderul opoziţiei Juan Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar luna trecută, în cadrul unei provocări foarte riscante la adresa regimului Maduro. Aproximativ 40 de ţări susţin apelurile lui Guaido de a organiza noi alegeri prezidenţiale.

Între timp, ONU a declarat că nu se va alătura niciunei iniţiative de soluţionare a crizei politice din Venezuela pentru a putea rămâne neutră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe