Venezuela: guvernul ar fi dejucat un complot pentru a-l ucide pe preşedintele Maduro

Nicolas Maduro, preşedintele  nou-ales al Venezuelei.
Nicolas Maduro, preşedintele nou-ales al Venezuelei. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.08.2013

Ministrul de Interne a anunţat ieri la Caracas că a fost dejucată acţiunea comandoului însărcinat de către fostul preşedinte columbian Uribe de al fi asasinat pe noul reprezentant al stângii venezuelene.

Autorităţile din Venezuela au declarat că ar fi dejucat un complot de asasinare a preşedintelui Nicolas Maduro, organizat de fostul preşedinte columbian Alvaro Uribe Velez, un conservator ostil guvernului marxist din Caracas. Vestea a fost dată de către ministrul de interne, Miguel Rodriguez, care a raportat că au fost prinşi doi columbieni implicaţi în plan.

Cu toate că uneori CIA este implicată în lovituri de stat din America Latină, liderii marxişti ai Venezuelei sunt cunoscuţi pentru usurinţa cu care aruncă vorbele. Celebru este defunctul Hugo Chavez, care în 2008, în timpul emisiunilor sale televizate maraton, şi-a demis pe loc un ministru, ba chiar a declarat război cu Columbia care urmărea membrii ai guerilei marxiste ascunşi în Ecuador.

De la instaurarea "revoluţiei" şi a politicilor economice arbitrare, în Venezuela populaţia a sărăcit, moneda s-a devalorizat iar rata crimei a crescut uluitor, numărul de omucideri violente pe an depăşindu-l pe cel din Bagdad.

Conform declaraţiilor lui Maduro, cei doi ar face parte dintr-un comando de zece persoane însărcinate să-l asiste pe asasinul care trebuia să efectueze crima, identificat doar cu numele de „David" şi definit de către ministru un „profesionist de foarte mare experienţă".

„David", ar fi primit ordin de la Alcantara Oscar Gonzalez, un colaborator apropiat al lui Uribe, care în prezent se află în închisoare, conectat şi la elementele de extremă dreapta venezuelană exilate în Miami.

Datorită implicării acestora, Maduro l-ar fi sunat pe omologul său, Barack Obama, cerându-i să spună dacă SUA ar fi organizat complotul eşuat, sau cel puţin dacă era informat de acest lucru. „Preşedintele Obama este atât de slab încât Statele Unite ia decizii în numele său pentru uciderea unui şef de stat latino-american, fără ca el să ştie nimic?", a comentat în mod provocator Maduro cu jurnaliştii.

„Aş vorbi mai degrabă despre probleme importante şi nu de calomniile unei dictaturi", a răspuns Uribe, care a părăsit preşedinţia în 2010. "Nimeni nu crede o poveste atât de absurdă" a tăiat scurt, la rândul său, Henrique Capriles, lider al opoziţiei liberale în Caracas, învins de Maduro în alegerile prezidenţiale contestate, din luna aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor