Veninul viespilor braziliene poate distruge celulele canceroase - studiu

Viespi braziliene
Viespi braziliene (Wikpedia)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au descoperit că veninul viespilor braziliene Polybia Paulista este capabil să distrugă celulele canceroase.

Cercetătorii au aflat despre proprietăţile uimitoare ale veninului viespii braziliene cu şapte ani în urmă, atunci când s-a dovedit că acesta este complet inofensiv pentru celulele sănătoase. Anterior, specialiştii susţineau că veninul poate trata cancerul de sânge, al vezicii urinare şi al prostatei. Cu toate acestea, mecanismul de acţiune al veninului nu a fost studiat suficient şi nu a fost folosit pe scară largă.

Recent, experţi din cadrul aceleiaşi universităţi au descoperit că efectul foarte puternic al veninului speciei Polybia Paulista se explică prin acţiunea diferită asupra structurii membranelor celulelor canceroase şi a celor sănătoase. De regulă, pe suprafaţa celulelor afectate de cancer apar molecule de grăsime de fosfaditiletanolamină şi fosfaditilserină. Veninul viespilor braziliene se lipeşte foarte strâns de aceste grăsimi şi distruge stratul de suprafaţă al celulei canceroase, după care aceasta moare.

Potrivit experţilor, medicamentele pe bază de venin de viespi braziliene este mult mai eficient comparativ cu chimioterapia şi radioterapia, care au un impact negativ asupra corpului pacientului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură