Veste bună pentru pădurari: Iohannis a promulgat legea care le permite să se înarmeze cu arme letale

Protest silvicultori
Protest silvicultori (Captură Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, un proiect de lege care permite personalului silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu - letal sau neletal.

“În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”, potrivit modificării aduse articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic, citată de Mediafax.

Noua lege, promulgată în contextul violenţelor comise în ultimii ani împotriva pădurarilor lăsaţi fără apărare de către fostul Guvern PSD, are ca obiect de reglementare corelarea actualului statut al personalului silvic cu realităţile derivate din evoluţiile domeniilor de activitate în care funcţionează personalul silvic.

Reamintim cazul tragic al lui Liviu Pop, silvicultor în vârstă de doar 30 de ani, care a fost ucis cu bestialitate în luna octombrie de o grupare de hoţi de lemne şi aruncat într-o râpă. Tragedia s-a produs în zona Ocolului Silvic Strâmbu Băiuţ din cadrul Direcţiei Silvice Baia Mare. Cel ucis avea 30 de ani şi avea trei copii, cei mici fiind doi gemeni de un an. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, cercetările vizând infracţiunea de omor.

Silvicultorii sunt însă îndureraţi şi au arătat cu degetul spre politicieni, căci uciderea lui Liviu Pop nu este un caz singular. Alţi doi pădurari au fost ucişi recent de hoţii de lemne. Mai mult, în ultimii ani, au fost omorâţi de hoţii de lemne 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresaţi bătuţi, ameninţaţi cu moartea, atacaţi cu topoare, cuţite şi chiar împuşcaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne