Veşti proaste: Băncile se pregătesc pentru cele mai mari reduceri de personal de la ultima criză financiară încoace

Logo-ul Goldman Sachs.
Logo-ul Goldman Sachs. (Captură Foto)

Băncile se pregătesc pentru cea mai mare rundă de reduceri de personal de la criza financiară globală încoace, în timp ce directorii sunt presaţi să reducă costurile în urma prăbuşirii veniturilor băncilor de investiţii.

Concedierile - care se aşteaptă să fie de ordinul zecilor de mii în întregul sector - inversează angajările masive pe care băncile le-au făcut în ultimii ani şi reticenţa de a concedia personal în timpul pandemiei Covid-19, relatează site-ul de ştiri The News.

"Reducerile de locuri de muncă care vor urma vor fi super brutale", a declarat Lee Thacker, proprietarul firmei de recrutări pentru servicii financiare Silvermine Partners. "Este o resetare pentru că au făcut supraangajări în ultimii doi-trei ani".

Bănci precum Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of New York Mellon au început să taie peste 15.000 de locuri de muncă în ultimele luni, iar observatorii din industrie se aşteaptă ca şi alţii să le urmeze exemplul, stimulaţi de planurile care au ţinut prima pagină a ziarelor şi care au fost deja anunţate.

"Am văzut câteva focuri de avertisment din partea SUA", a declarat Thomas Hallett, analist la Keefe, Bruyette & Woods.

"Investitorii trebuie să vadă că managementul acţionează în privinţa costurilor şi încearcă să menţină un profil de rentabilitate rezonabil. Europenii vor avea tendinţa de a urma băncile americane".

Ana Arsov, codirector al departamentului de bănci globale la Moody's, a declarat că se aşteaptă ca reducerile de personal să fie mai puţin severe decât în timpul crizei financiare, dar mai grele decât prăbuşirea pieţelor după criza Dotcom din 2000.

"Ceea ce vedem este o recuperare a disponibilizărilor normale din bănci, care au fost suspendate în ultimii ani", a menţionat ea. "Vom vedea reduceri în francizele europene, dar nu la fel de mari ca la băncile din SUA".

Directorii de bănci au susţinut că disponibilizările care au atras atenţia în cazul Goldman - parte a celei mai mari campanii de reducere a costurilor de la criza financiară încoace, care include totul, de la avioanele corporative la bonusuri - au creat un precedent pe care alte bănci vor căuta să îl urmeze.

"Ştirile legate de Goldman accelerează procesul de luare a deciziilor", a afirmat un director din industrie care are cunoştinţă de planurile mai multor bănci. "Este un moment bun pentru a anunţa reduceri dureroase dacă doar urmezi Goldman".

Banca de pe Wall Street a început săptămâna trecută un proces de concediere a până la 3.200 de angajaţi, ceea ce echivalează cu 6,5% din forţa de muncă, în condiţiile în care creşte presiunea asupra directorului general David Solomon pentru a îmbunătăţi randamentul băncii în ceea ce priveşte capitalul tangibil. Goldman taie un număr similar de angajaţi ca în 2008, în timpul crizei financiare mondiale, dar atunci forţa sa de muncă era de două treimi din dimensiunea sa actuală.

Morgan Stanley a concediat 1.800 de angajaţi în decembrie, puţin peste 2% din forţa sa de muncă. În ciuda faptului că are o activitate puternică de gestionare a averilor, banca a suferit, la fel ca şi rivalul său acerb Goldman Sachs, de pe urma reducerii la aproape jumătate a veniturilor din fuziuni şi achiziţii anul trecut.

Morgan Stanley a precizat că nu sunt iminente alte reduceri de personal.

"Sincer, am întârziat puţin", a declarat directorul general James Gorman în faţa analiştilor. "Nu mai făcusem nimic de câţiva ani. Am avut o creştere mare şi vom continua să monitorizăm acest lucru".

Bank of New York Mellon, cea mai mare bancă de custodie din lume, intenţionează să reducă puţin sub 3% din forţa sa de muncă - aproximativ 1.500 de angajaţi - în prima jumătate a anului.

Directorul general Robin Vince a declarat, pentru Financial Times, că banca a fost "foarte atentă să recunoască" faptul că, în cazul în care ar fi concediat oameni în timpul pandemiei Covid, ar fi "încălcat contractul social" cu angajaţii.

Dar el a adăugat că, "în cursul normal al activităţii, revizuim nivelurile de personal. Ca o afacere bine administrată, trebuie să fim buni administratori ai bazei noastre de cheltuieli".

De departe, cele mai mari reduceri anunţate până acum sunt efectuate de Credit Suisse, care se află în mijlocul unei revizuiri strategice radicale menite să consolideze banca elveţiană afectată de scandaluri.

În octombrie anul trecut, banca a declarat că, până în 2025, va concedia 9.000 dintre cei 52.000 de angajaţi ai săi. În timp ce 2.700 dintre aceste reduceri au fost planificate anul trecut, banca a început deja consultările pentru disponibilizări cu privire la 10% din posturile din investment banking în Europa, a relatat Financial Times săptămâna trecută. Dimensiunea restructurării de la Credit Suisse este mai mare decât cea prin care a trecut banca în timpul crizei financiare, când a fost nevoită să concedieze peste 7.000 de angajaţi în 2008, dar a evitat un ajutor de stat.

Nu toate băncile se aşteaptă să facă reduceri mari de personal, deşi iau şi alte măsuri pentru a menţine costurile la un nivel scăzut.

Bank of America, care are 216.000 de angajaţi la nivel global, a declarat că "nu are planuri de concedieri în masă", deşi adoptă o abordare disciplinată a costurilor şi va face angajări doar pentru cele mai importante roluri.

Directorul general Brian Moynihan a declarat pentru Bloomberg, la Davos, că anul trecut au plecat din bancă mai puţini oameni decât se aştepta, ceea ce a afectat politica de recrutare.

"Ne-am depăşit aşteptările în ceea ce priveşte angajările şi am depăşit ţinta noastră de personal", a menţionat el. "Iar acum putem face o încetinire a angajărilor".

Citigroup a oferit până acum puţine detalii despre câţi dintre cei 240.000 de angajaţi la nivel global vor fi afectaţi de concedieri, dar directorul financiar Mark Mason a spus jurnaliştilor că există presiuni pentru reducerea costurilor în cadrul băncii sale de investiţii, în urma scăderii cu 22% a profiturilor diviziei.

"Ca parte a [activităţii obişnuite], ne pregătim în mod constant talentele pentru a ne asigura că avem oamenii potriviţi în rolurile potrivite şi, acolo unde este necesar să restructurăm, facem şi asta", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie