Veşti proaste pentru infractorii români. Kovesi anunţă că Parchetul European va ancheta 600 de cazuri de corupţie

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef european, a declarat, vineri, în cadrul forumului online Eurosfat, că Parchetul European va ancheta în România aproximativ 600 de cazuri de fraudă care implică fonduri europene. În plus, fosta şefă a DNA a discutat şi despre provocările create de pandemia de Covid asupra statului de drept, rolul instituţiei pe care o conduce şi despre numărul necesar de procurori, precizând că pentru România este nevoie de mai mult de 15, relatează Newsweek.

De asemenea, Kovesi a citat un studiu recent care arată că daunele cu TVA înregistrate în decursul unui an în cadrul Uniunii Europene sunt cuprinse între 30 şi 60 de miliarde de euro.

„În sistemul medical cu siguranţă numărul de cazuri în această perioadă ar putea fi la fel ca în trecut sau chiar ar putea să crească. Mă refer, în special, la domeniul achiziţiilor publice. Atunci când ele sunt făcute fără licitaţii, fără reguli stricte, e clar că există un risc mai mare. Chiar dacă nu am început activitatea, am primit câteva plângeri cu privire la astfel de infracţiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) pe care îl considerăm că poate fi în măsură să facă nişte verificări prealabile”, a afirmat fosta şefă a DNA.

Kovesi a susţinut că, pentru Parchetul European, a fost solicitat un buget anual de aproximativ 55 de milioane de euro, pentru a avea 140 de procurori în cele 22 de state UE care vor trebui, pentru început, să gestioneze un număr minim de 3.000 de dosare.

Totodată, procurorul-şef european a subliniat că, în cazul României, nu sunt suficienţi 15 procurori pentru a face investigaţii în aproximativ 600 de dosare, adăugând că vor exista minim 41 de tribunale şi 16 curţi de apel care vor judeca aceste cazuri.

„Noi suntem acum în mijlocul unei negocieri. A fost făcută public această cifră de 15 procurori. Până în acest moment, eu nu am fost de acord cu aceasta, având în vedere statisticile din ultimii 4 ani de la DNA, dar şi modul în care este organizat sistemul judiciar în România. Infracţiunile pe care Parchetul European le va investiga, în cazul în care sunt probe şi vor fi trimise în judecată persoane care sunt considerate vinovate, cazurile se vor judeca în instanţele naţionale, în limba română. Asta înseamnă că vom avea minim 41 de tribunale şi 16 curţi de apel care vor judeca aceste dosare. Ori 15 oameni să facă investigaţii în 600 de dosare şi să participe în toate aceste instanţe nu sunt suficienţi. Dar suntem în discuţii cu ministrul Justiţiei cu privire la a avea un acord asupra numărului care este necesar. Acest număr de procurori europeni, care vor fi plătiţi de Parchetul European, trebuie să garanteze că nivelul de protecţie a fondurilor europene va creşte, nu va scădea”, a explicat Kovesi.

Nu în ultimul rând, Laura Codruţa Kovesi a afirmat că Parchetul European, care este alcătuit din procurori din 22 de state membre UE ce trebuie să unifice o procedură, „dă posturi în plus de procurori unui stat membru”.