Viceministrul de Externe: Negocierile Acordului de Asociere între R.Moldova şi UE se desfăşoară dinamic şi eficient

(photos.com)
Tatiana Chiriac
23.03.2012

Negocierile asupra Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană se desfăşoară dinamic şi de o manieră eficientă. Următoarea rundă de negocieri este programată pentru luna iunie a anului curent.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de Natalia Ghermăn, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Miroslav Lajcak, director executiv pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă. Oficialii au participat la cea de-a 10-a rundă de negocieri asupra Acordului de Asociere între R. Moldova şi Uniunea Europeană, care s-a încheiat ieri, la Chişinău, transmite moldpres.

Negocierile privind Acordul de Asociere s-au desfăşurat concomitent cu cele pe marginea creării Zonei de liber schimb a Moldovei cu UE. De asemenea, în premieră, la prima rundă de negocieri asupra Acordului privind Zona de Liber Schimb cu UE a participat şi un reprezentant al regiunii transnistrene în calitate de observator.

Natalia Ghermăn, negociator-şef al Acordului de Asociere din partea Republicii Moldova, a declarat la o conferinţă de presă că în cadrul acestei runde de negocieri s-au înregistrat progrese concrete în negocierea preambulului obiectivelor, principiilor generale, precum şi dispoziţiilor instituţionale, generale şi finale ale acordului. Ghermăn a adăugat că la negocieri nu au fost închise toate capitolele din Acordul de Asociere, iar cea mai problematică parte rămâne a fi cea care se referă la perspectiva europeană a Moldovei.

Miroslav Lajcak, negociator-şef din partea UE, a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de discuţii asupra Acordului de Asociere şi şi-a exprimat speranţa că aceste negocieri vor fi finalizate cât mai curînd. Oficialul european a salutat participarea reprezentantului regiunii transnistrene la negocieri şi a calificat-o drept "o parte a măsurilor de consolidare a încrederii şi un ajutor la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean".

Şi prim-ministrul Vlad Filat a participat la 22 martie la Şedinţa Plenară a Rundei a 10-cea a negocierilor asupra Acordului de Asociere RM-UE. Şeful Guvernului a mulţumit celor care au muncit pe parcursul celor 9 runde de negociere, menţionând că au fost înregistrate rezultate îmbucurătoare.

Vlad Filat a declarat că termenul stabilit pentru finalizarea negocierilor Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE este unul ambiţios, dar realizabil.

Directorul executiv pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, negociatorul-şef din partea UE, Miroslav Lajcak, a menţionat că Republica Moldova a obţinut rezultate remarcabile în dialogul pe marginea Acordului de Asociere RM-UE şi a Acordului de liberalizare a regimului de vize.

Oficialul a mai adăugat că alegerea preşedintelui Republicii Moldova este o veste bună, manifestându-şi convingerea că acest fapt va intensifica colaborarea dintre cele două părţi.

Acordul de liber schimb dintre RM şi UE este o parte componentă a Acordului de Asociere şi acesta din urmă va fi parafat şi semnat atunci când vor fi finalizate negocierile pe marginea creării zonei de liber schimb.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor