Vicepreşedintele ANRE, un director Enel şi un asociat al companiei ElectroAlfa reţinuţi de DNA pentru luare şi dare de mită

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Procurorii DNA i-au reţinut, joi, pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa Internaţional SRL, acuzaţi de luare de mită. În acelaşi dosar a fost reţinut şi directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mită.

Dumbraveanu, fost angajat al firmei Electroalfa înainte să ajungă vicepreşedinte ANRE este acuzat că ar fi intervenit la ENEL pentru ca instituţia să încheie un contract cu firma Electroalfa, companie producătoare de echipamente electrice, energie electrică din surse regenerabile, şi executant de proiecte la cheie, conform site-ului firmei.

Conform Hotnews, Electroalfa este controlat de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, cel mai bogat botoşănean, singurul inclus în Top 300 Capital şi care, pe de altă parte, potrivit Top Forbes este cel mai avut botoşănean, cu o avere estimată la 22 milioane de euro.

Din ordonanţa de reţinere a celor trei se arată că "există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, suspectul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa Internaţional SRL, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe."

Foloasele necuvenite constau în atribuirea către Electroalfa a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu.

Concret, în prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu i-ar fi pus în vedere lui Gugu, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Vicepreşedintele ANRE a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie de 2,5 milioane euro pentru ENEL) de atragerea firmei SC ElectroAlfa Internaţional SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu respectiva societate.

În cursul lunii mai 2013, ENEL iniţiase procedurile interne pentru stabilirea cerinţelor de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanţi regăsindu-se şi Electroalfa Internaţional SRL.

În acest context, Gugu Florin a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu Claudiu Sorin, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC ElectroAlfa Internaţional SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia aveau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Din probele administrate de procurori a reieşit că Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013.

Ulterior, Dumbrăveanu a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational. De exemplu, la 2.10.2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Gugu Florin, comunicându-i că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasă tensiune.

De asemenea, la 3.10.2013, Dumbrăveanu l-a anunţat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului.

În baza înţelegerii dintre Dumbrăveanu Claudiu Sorin şi Gugu Florin, la data de 8.11.2013 ENEL Distribuţie Dobrogea a încheiat cu asociaţia compusă din Electroalfa Internaţional şi alte două firme, Acordurile Cadru de Execuţie pentru două lucrări, iar la 10.01.2014 ENEL Distribuţie Dobrogea şi SC Electroalfa Internaţional SRL au încheiat contractele subsecvente pentru execuţia de lucrări.

Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, valoarea contractului fiind de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Cel de al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunţul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa Internaţional SRL, asociat la această firmă fiind inculpatul Ciubotaru Gheorghe, persoană aflată în relaţii de prietenie cu vicepreşedintele ANRE, Dumbrăveanu Claudiu.

Cei trei urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti.

Hotnews reaminteşte că premierul Victor Ponta a efectuat acum vreo trei săptămâni o vizită la firma Electroalfa din Botoşani, unde i-a urat preşedintelui Consiliului de Administraţie al Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, profit cât mai mare. "Să dea Dumnezeu să faceţi profit şi să îl reinvestiţi, că în felul acesta nu vă mai taxăm deloc de la 1 iulie, că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, pentru un angajator important ca dvs., se va simţi în buget mai mult decât pentru cei care au foarte puţini angajati", le-a urat Ponta reprezentanţilor firmei.