Victor Ponta reacţionează la scrisoarea Monicăi Macovei adresată CSM: pe viitor nu va mai face astfel de afirmaţii

Monica Macovei, moţiunea ” Reformiştii ”, candidatură la preşedinţia PDL. În imagine, Teodor Baconschi, Monica Macovei, Cristian Preda
Monica Macovei, moţiunea ” Reformiştii ”, candidatură la preşedinţia PDL. În imagine, Teodor Baconschi, Monica Macovei, Cristian Preda (Epoch Times România)

Victor Ponta reacţionează joi la întrebările presei în legătură cu scrisoarea adresată de Monica Macovei şi alţi membri ai opoziţiei, prin care solicită CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară în ce priveşte declaraţiile premierului referitoare la ancheta de la Liceul Bolintineanu. El promite că pe viitor nu va mai face astfel de afirmaţii şi consideră că prin ceea ce a spus nu a greşit şi nu a dorit să intervină în activitatea procurorilor şi cum să-şi stabilească aceştia strategia.

Membri ai opoziţiei, printre care Monica Macovei şi Cristian Preda, au trimis marţi o scrisoare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, prin care solicită CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară şi să formuleze o poziţie publică în ce priveşte declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la ancheta de la Liceul Bolintineanu.

În scrisoare se scrie: “În plină desfăşurare a unei activităţi de cercetare penală, Primul ministru Ponta intervine public, califică şi etichetează o anchetă penală în curs şi dă indicaţii procurorului de caz cum şa-şi stabilească strategia, spunându-i practic pe cine are voie să audieze şi pe cine nu. Mai mult, îi cere Procurorului General, prin intermediul ministrului Justiţiei, să intervină în anchetă, fapt anticonstituţional care încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, fiind o încercare de a influenţa şi intimida justiţia. Dacă prim-ministrul Ponta consideră că s-au comis erori în timpul procedurilor, acesta trebuia să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii şi nu să dea indicaţii procurorilor ce să facă sau să nu facă în cursul unei anchete penale.”

Semnatarii scrisorii susţin că “declaraţiile Primului ministru au urmărit încălcarea independenţei magistraţilor şi discreditarea unei intervenţii legitime a statului în ceea ce pare a fi un caz grav de corupţie în învăţământ. Acestea au avut urmări concrete:

- după declaraţiile lui Victor Ponta, s-a renunţat la audierile din 5 iulie în dosarul privind suspiciunile de fraudă la examenele de Bacalaureat de la liceul Bolintineanu, acestea fiind reprogramate. Conform informaţiilor apărute în presă, unul dintre anchetatori a declarat: „aveam citaţiile, dar aveam pregătite şi mandatele de aducere, în cazul în care era nevoie să le folosim. Aşa e procedura legală. [...] Până la urmă nu le-am folosit pentru că s-a iscat acel scandal prin intermediul televiziunilor;

- ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat că, la cererea Primului ministru, l-a sunat pe Procurorul general al României pentru a vorbi cu procurorii care anchetau cazul fraudei la Bacalaureat de la liceul Bolintineanu: “M-a sunat puţin mai devreme premierul legat de această situaţie. Am vorbit cu domnul Niţu (Tiberiu Niţu, procurorul general al României- n.r.) şi l-am rugat să discute cu colegii noştri procurori”. Aceasta echivalează cu recunoaşterea împrejurării ca declaraţiile Primului ministru au fost, în fapt, un ordin cu efecte concrete, care s-au şi produs, constituind o intervenţie directă în justiţie a executivului: ancheta a fost întreruptă prin intervenţii şi intimidări politice, încălcându-se independenţa justiţiei.”

Fostul ministru al justiţiei, împreună cu ceilalţi semnatari, consideră că a existat intenţia de discreditare a magistraţilor şi de cenzurare a activităţii acestora. Primul ministru Ponta a folosit, printre altele, următoarele expresii: acţiunea procurorilor este un „abuz îngrozitor”, un „abuz foarte grav”, „o acţiune prost gândita şi prost coordonata”, o acţiune „comunist㔺i „fascistă”.

În încheierea scrisorii se spune : “Considerăm că sesizarea Inspecţiei Judiciare şi asumarea unei poziţii publice a Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu afirmaţiile şi acţiunile Primului ministru Ponta sunt necesare pentru a apăra separaţia puterilor în stat şi a consolida independenţa şi eficienţa justiţiei."

Scrisoarea adresată Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii a fost semnată de Teodor Baconschi, Monica Macovei, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu, prin care solicită CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară şi să exprime o poziţie publică a CSM cu privire la declaraţiile Primului ministru în exerciţiu, Victor Ponta, făcute în cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de corupţie şi fraudă la Bacalaureat de la liceul Bolintineanu, precum şi să analizeze impactul asupra independenţei justiţiei al acestor declaraţii care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane şi modificări ale strategiei în ancheta penală”.

Subliniem că nu numai semnatarii acestei scrisori au considerat intervenţia lui Victor Ponta ca fiind anticonstituţională şi au cerut CSM să ia o poziţie publică, ci şi alţi jurişti, dintre care fostul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu şi membrul CSM Cristi Danileţ.