Victor Ponta: Statul a pierdut procesul cu Rompetrol. În realitate: statul a cerut suspendarea procesului

.
. (Andrei Popescu/ Epoch Times)

Guvernul a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol, potrivit declaraţiilor peşedintelui Traian Băsescu la Adevărul. Live, Băsescu a mai afirmat că „fondul de un miliard de dolari nu există, aşa cum este scris în memorandum”. Victor Ponta a menţionat că statul a „pierdut procesul în România cu cei de la Rompetrol”, iar „faptul că preşedintele sabotează toate proiectele importante de investiţii pentru România, e decizia lui pe final de mandat”. Realitatea este că statul a solicitat suspendarea procesului care se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Concret, memorandumul semnat pe 15 februarie prevede că statul s-a angajat să solicite suspendarea procesului la următorul termen de judecată, care era stabilit după trei zile, pe 18 februarie, lucru care a fost dus la îndeplinire.

Oficiul pentru Participaţiile Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) s-a angajat prin memorandum să facă „demersuri utile şi necesare” pentru ca în cadrul şedinţei de judecată, programată pentru data de 18 februarie 2013, să solicite suspendarea judecării procesului aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. OPSOI a procedat astfel, procesul fiind suspendat. Practic, pe 15 februarie, statul s-a angajat să ceară suspendarea procesului la următorul termen de judecată, care era stabilit peste trei zile, când instanţa lua o decizie. Şi astfel, OPSPI a cerut suspendarea procesului cu trei luni înainte ca Guvernul să-şi dea acordul asupra memorandumului.

În 2011 procesul cu Rompetrol a fost pierdut de stat în prima instanţă la Tribunalul Constanţa, însă procesul continuă, deoarece Ministerul Finanţelor a făcut recurs, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Constanţa.

În luna mai, Guvernul a aprobat prin proiect de lege Memorandumul de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013. Prin acest act normativ, Guvernul este de acord ca Rompetrol să scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari către statul român prin răscumpărarea a 26,7% din acţiuni la preţul de 200 de milioane de dolari. Totodată, se mai prevede obligaţia ca Rompetrol să finanţeze cu 150 milioane dolari un fond de investiţii în care statul român va avea o participaţie de 20%. Orice distribuire de profit se va realiza doar în favoarea Rompetrol Group, până când acesta va recupera 100% din investiţia sa. Traian Băsescu a retrimis în Parlament proiectul de lege pentru aprobarea acestui memorandum.

Primul ministru Victor Ponta a menţionat în luna iulie, că retrimiterea de către preşedinte a Legii prin care Rompetrol scapă de datoria de 600 milioane dolari în Parlament, a fost doar un joc politic. Victor Ponta a afirmat ca statul român nu mai are "nicio datorie de luat".