Victoria lui Trump declanşează un război civil în tabăra republicană

După ce a fost ales preşedinte al SUA, miliardarul Donald Trump este presat să facă anumite numiri în poziţiile cheie ale noii sale administraţii. Problema este că unii dintre cei care speră la ocuparea unei poziţii s-au opus noului preşedinte în timpul campaniei sale prezidenţiale.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump. (Captură Foto)

Conform unor surse apropiate de echipa de tranziţie, o aripă a republicanilor urmăreşte să îl determine pe Donald Trump să aranjeze numirile de republicani moderaţi, incluzându-i posibil şi pe unii dintre cei peste 100 care au semnat o scrisoare în timpul campaniei electorale în care au jurat că nu vor lucra niciodată pentru omul de afaceri din New York dacă acesta va fi ales preşedinte al SUA.

Unii dintre foştii oficiali care i-au opus lui Trump acum regretă implicarea lor în acea scrisoare şi speră să obţină o slujbă în noua administraţie.

Trump a promis că membrii establishmentului republican care i s-au opus nu vor obţine poziţii şi funcţii în administraţia sa.

Conform afirmaţiilor făcute de două surse din afara echipei de tranziţie dar familiarizate cu discuţiile, se pare că liderul echipei de tranziţie, guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, ar putea fi înlocuit cu o persoană mai aproapiat de politicile populiste anunţate de Trump. Guvernatorul este sub presiune după condamnarea a doi foşti consilieri într-un scandal pentru trafic, numit Bridgegate.

Jucătorul cheie în tabăra conservatoare este senatorul Jeff Sessions, republican din Alabama şi membru al Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA, care este pe cale să devină secretar al apărării. Alte persoane menţionate pentru poziţia de secretar în domeniul apărării sunt fostul director CIA R. James Woolsey şi moderatul Stephen Hadley, care a fost consilier pentru securitate naţională în timpul administraţiei lui George W. Bush. Tidal McCoy, fost secretar al Forţei Aeriene a SUA în timpul administraţiei Reagan, este un alt candidat pentru poziţia de secretar al apărării.

Conservatorii îl presează pe Trump să îl numească pe John R. Bolton, fost ambasador american la ONU, în poziţia de Secretar de Stat. Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, care a condus revoluţia conservatorilor în Congresul SUA în anii 1990, speră de asemenea să ocupe funcţia de secretar de stat sau o altă poziţie sde rang înalt.