Victoria Nuland: Relaţiile dintre SUA şi Moldova sunt mai strânse ca niciodată

Secretarul de stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland.
Secretarul de stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland. (MARTIN BUREAU / AFP / Getty Images)

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu adjunctul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, care a efectuat o vizită în R. Moldova, însoţită de către adjunctul asistentului secretarului Apărării al SUA, Evelyn Farkas.

În cadrul discuţiilor, ministrul Natalia Gherman a declarat că vizita Înalţilor oficiali americani reprezintă o continuitate a Dialogului Strategic RM – SUA, lansat recent la Washington. În acest sens, şefa diplomaţiei moldoveneşti a adus mulţumiri pentru asistenţa oferită ţării noastre în vederea implementării reformelor şi dezvoltării infrastructurii naţionale, asistenţă care anul acesta a atins cifra de 1 miliard de dolari SUA.

În altă ordine de idei, oficialul moldovean a menţionat importanţa conjugării eforturilor SUA şi UE pentru susţinerea agendei europene a R. Moldova, precizînd în acest sens că obiectivele parteneriatului moldo-american coincid în totalitate cu obiectivele de modernizare a ţării după modelul european.

La rîndul său, adjunctul secretarului de Stat al SUA Victoria Nuland a declarat că relaţiile dintre SUA şi R. Moldova sînt mai strînse ca niciodată şi a reiterat susţinerea SUA pentru parcursul european al ţării, reafirmînd sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. „Toţi cetăţenii R. Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană şi Găgăuzia, vor beneficia, în mod egal, de pe urma procesului de integrare europeană”, a menţionat oficialul american.

De asemenea, adjunctul secretarului de Stat american a reiterat necesitatea continuării luptei împotriva corupţiei, în special a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

În context, demnitarul din cadrul Departamentului american de Stat a anunţat oferirea unui ajutor financiar suplimentar de 10 milioane de dolari SUA pentru consolidarea securităţii la frontieră.

De asemenea, Victoria Nuland s-a interesat de evaluările Chişinăului asupra situaţiei în plan regional. Ministrul Natalia Gherman a precizat că autorităţile moldoveneşti monitorizează constant evoluţiile majore, efectuînd în permanenţă o analiză a riscurilor. “Eforturile Guvernului sînt concentrate întru asigurarea stabilităţii social-economice în ţară”, a subliniat oficialul moldovean.

Totodată, adjunctul secretarului de Stat american a apreciat înalt decizia R. Moldova de a trimite un contingent militar în cadrul misiunii internaţionale KFOR din Kosovo. Şefa diplomaţiei de la Chişinău a remarcat că decizia dată reprezintă o contribuţie practică a R. Moldova în asigurarea securităţii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe