Victorie a PSD împotriva mediului: Construirea de microhidrocentrale fără autorizaţie este dezincriminată

(greenly.ro)

Legea iniţiată de PSD care permite construcţia fără autorizaţie de microhidrocentrale, drumuri forestiere sau regularizări de albie de râu a fost promulgată de preşedintele Iohannis, relatează G4Media.ro.

Iohannis a cerut anterior ca actul normativ, care-l are printre iniţiatori pe celebrul artizan al OUG 13, Florin Iordache, să fie reexaminat, însă Parlamentul dominat de social-democraţi i-a transmis legea în aceeaşi formă, şeful statului fiind obligat să o promulge în urma epuizării căilor de atac.

Pe 28 iulie 2020, proiectul de lege iniţiat de PSD-işti a fost adoptat a doua oară de Camera Deputaţilor, după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a respins iniţial şi l-a trimis spre re-examinare.

Legea lui Iordache a modificat articolul 24, litera a) din legea 50/1991 astfel:

Forma iniţială: Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit.b), c), e) şi g), cu excepţiile prevăzute de lege”.

Forma modificată: Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit.b), cu excepţiile prevăzute de lege”.

Se poate observa că din legea lui Iordache, promulgată de Iohannis, lipseşte incriminarea pentru următoarele activităţi:

- construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice;

- lucrările de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, reţelele şi dotările tehnico-edilitare, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de instalaţii de infrastructură, lucrările pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente;

- lucrările de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice, proiectarea şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă, subterane sau subacvatice;

- organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote.

Totuşi, legea lui Iordache a menţinut incriminarea pentru lucrările de construcţie, fără autorizaţie, la monumente istorice, pedeapsa rămânând în acest caz de la trei luni la un an sau amendă.

Biologul şi activistul de mediu Călin Dejeu a declarat pentru G4Media că oricine poate să construiască de la zero o microhidrocentrală, fără autorizaţie, „(poate) plăteşte o amendă şi apoi îşi umple conturile din banii noştri, prin certificate verzi, în timp ce stă la soare pe iaht, în Caraibe”.

„În plus, acordul de mediu este necesar pentru a obţine autorizaţia de construire. Prin urmare, dacă pot să construiască fără autorizaţie, implicit nu au de ce să se mai complice să ceară acord de mediu”, a adăugat activistul.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură