Victorie românească în Parlamentul European după uciderea unui şofer de TIR: Parcările europene pentru camioane, mai sigure

Vlad Gheorghe
Vlad Gheorghe (Facebook - Vlad Gheorghe)

În plenul Parlamentului European de la Strasbourg a fost votată, joi, Rezoluţia privind siguranţa parcărilor pentru camioane în Uniunea Europeană, susţinută de grupul Renew Europe şi de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe. Demersul respectiv a fost iniţiat după ce un şofer de camion român a fost ucis într-o parcare din Franţa iar alţi colegi de-ai lui au avut parte de agresiuni în parcările europene din partea celor ce jefuiesc tiruri.

Votul zdrobitor în favoarea rezoluţiei: 681 de voturi pentru, 1 împotrivă şi 13 abţineri - este dovada că vocea şoferilor de camion români s-a făcut auzită. Eurodeputaţii cer Comisiei Europene şi statelor membre să ia urgent măsuri care să garanteze protecţia acestora în locurile de parcare, a transmis Vlad Gheorghe după vot.

Potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului USR, principalele măsuri se referă la reducerea deficitului de peste 100 000 de locuri de parcare pe timp de noapte pentru camioane şi prioritizarea investiţiilor pentru crearea de noi spaţii sigure din fonduri europene.

Printre solicitările votate în Parlamentul European se numără şi creşterea cooperării dintre forţele de ordine, creşterea resurselor acordate Europol, alocarea de fonduri pentru creşterea numărului de locuri de parcare sigure şi uniformizarea standardelor de siguranţă. Rezoluţia menţionează explicit petiţia depusă după ce un şofer român a fost ucis într-o parcare din Franţa în luna mai anul acesta şi atacurile repetate asupra şoferilor de camion în parcările UE. Mai mult, textul adoptat subliniază nevoia de măsuri împotriva oricărei forme de tratament inechitabil şi de discriminare a şoferilor şi a companiilor de transport din Uniune.

O altă prevedere solicitată de petiţionarii români este cea privind introducerea unor sisteme de apel pentru sesizarea autorităţilor competente, adaptate competenţelor lingvistice ale şoferilor de camion - statele membre trebuie să pună urgent în aplicare un sistem de răspuns imediat atunci când infracţiunile împotriva unui şofer sau a unui camion au loc în jurisdicţia lor naţională şi să evite cazurile în care şoferul nu primeşte asistenţă în timp util din partea autorităţilor naţionale de securitate publică din cauza tipului infracţiunii, a barierelor lingvistice sau orice alte motive.

”Petiţia iniţiată de Asociaţia Voluntari în Europa, discursul reprezentantei şoferilor, Adriana Mureşan, în şedinţa Comisiei, explicaţiile EUROPOL privind furturile şi atacurile asupra şoferilor au ajutat ca europarlamentarii să conştientizeze amploarea fenomenului şi a fost mai simplu pentru mine şi colegii noi să-i convingem de necesitatea rezoluţiei”, subliniază europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, cel care a susţinut propunerea de rezoluţie în Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European.

”Odată cu adoptarea Pachetului de Mobilitate, Uniunea Europeană s-a angajat să garanteze parcări certificate şi sigure în care şoferii de camioane să-şi petreacă timpul de odihnă. Însă din cca 5000 de parcări doar 57 în toată UE sunt cu adevărat sigure. Alte 550 ar putea fi modificate să ajungă la standardele dorite cu o investiţie minimă”, aminteşte Vlad Gheorghe.

Istoric / Iadul de pe şoselele din nordul Franţei

În luna mai a acestui an, Mihai Spătaru, şofer român de TIR, a fost ucis într-o parcare în nordul Franţei, iar cu două săptămâni înainte un alt român era şi el să o păţească. Din fericire, respectivul şofer nu numai că a scăpat cu bine din atac, ci a reuşit şi să salveze un coleg din Bielorusia.

Mai exact, şoferul Vasile Marian a fost atacat de hoţi într-o parcare din Franţa. Ieşit din TIR să meargă la toaletă, omul a observat o persoană lângă camion şi, ştiind ce păţise colegul lui Mihai omorât cu două săptămâni înainte, a avut prezenţa de spirit să urce înapoi în cabină şi să încuie uşile! La ţanc, căci al doilea hoţ a început să lovească în portieră cu o macetă (sabie scurtă).

Marian a pornit motorul şi a început să claxoneze pentru a da alarma, însă hoţii au încercat în continuare să-i deschidă remorca. Fără succes. Văzând că nu îl pot jefui, au trecut la camionul din Bielorusia. În cele din urmă, deranjaţi de gălăgie, atacatorii au plecat, iar şoferul român s-a dus la colegul din Bielorusia pentru a-i spune că a fost călcat de hoţi. L-a găsit gazat în cabină şi l-a tras afară, salvându-i viaţa.

Cele două cazuri nu sunt incidente izolate. Adriana Mureşan, şoferiţa româncă de TIR stabilită în Spania, ne-a vorbit despre experienţa sa personală, ca şofer profesionist care străbate Europa şi care-şi simte viaţa pusă în pericol de lipsa măsurilor care să asigure siguranţa în parcări.

"Eu am patru ani de zile de teroare, mă privez de nişte drepturi şi nu dorm în parcări în Franţa. Hoţii, contrar aşteptărilor, se duc în benzinării, unde sunt multe camioane, şi în parcări cu plată, nu în cele publice.

Eu, de patru ani, dorm în zone industriale, mă dau jos de pe autostradă, fiind femeie sunt privilegiată, mă dau jos de pe autostradă, merg câţiva kilometri, caut un loc într-un poligon. Asta mă privează însă de duş, de facilităţile din parking. Sufăr lucruri. Pe de altă parte, nu întotdeauna pot să fac asta. Ştii că noi suntem cu timpii de conducere, nu întotdeauna îmi permit să ies de pe autostradă şi să îmi caut un loc sigur unde să dorm. Sunt obligată, de 2-3 ori pe lună, să dorm în parcare pe autostradă! Nu vrei să ştii cum dorm! Nu mi-e teamă că îmi fură motorina, deşi marea majoritatea a firmelor când şoferilor li se fură din motorină, sau din marfă le iau din bani şoferilor! Şi atunci şoferul se dă jos să se ia la trântă cu hoţii că dacă nu, plăteşte el paguba. Eu nu am problemele astea la firma mea. Nu mi-e frică nici că îmi intră în cabină, că am camionul făcut cu sisteme de siguranţă şi dacă sparg butucul, nu pot deschide uşa, dar mi-e teamă că mă gazează, şi dacă mă gazează apoi pot tăia uşa cu flexul. Şi mi-e groază, că sunt femeie... dacă intră peste mine când m-au gazat?! Îţi imaginezi că vin câte trei patru, tu îţi imaginezi?", a relatat Adriana pentru Epoch Times.

Mai amintim ca Adriana Mureşan, alături de alţi colegi de breaslă, a luat legătura cu europarlamentarii pentru a le aduce la cunoştinţă problemele cu care se confruntă şoferii de TIR, în urma discuţiilor apărând rezoluţia adoptată astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne