VIDEO: Horia Roman Patapievici : ”Această învrăjbire a societăţii româneşti”

Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Lansarea lucrării "Lumea secretă a nomenclaturii. Amintiri, dezvăluiri, portrete" semnată de Vladimir Tismăneanu şi publicată de editura Humanitas a avut loc duminică, în ultima zi a Târgului Gaudeamus. La lansarea volumului au luat cuvântul Mircea Cărtărescu, Horia Roman Patapievici şi Lidia Bodea.

Horia Roman Patapievici a ilustrat, cu această ocazie ”această învrăjbire a societăţii româneşti” făcută de elemente politice dar la care foarte mulţi dintre ”compatrioţii noştri au consimţit şi au devenit parte activă”, lucru care a condus la faptul că români care nu sunt de origine evreiească să fie confecţionaţi evrei ca să poată fi detestaţi mai bine.

Cauza adâncă a acestei detestări, explică Patapievici este că ”Tismăneanu şi-a legat numele de unul dintre cele mai mari acte de demnitate colectivă şi statală ale naţiunii noastre- condamnarea oficială a comunismului în 18 decembrie 2006, ca regim ilegitim şi criminal, printr-o declaraţie solemnă a şefului statului în Parlament, când a început totul

Acela a fost un comportament ”al forţelor politice extremiste (Partidul România Mare dar de conivenţă cu preşedintele de şedinţă de atunci) cu forţe politice care au permis ocuparea tuturor culoarelor care duceau spre balcoanele Parlamentului, a trupelor paramilitare, pe care PRM le-a adus cu camioane şi autobuze care au avut permisiunea să intre în esplanada Parlamentului României”.

Ce a fost atunci, a fost o ”recapitulare sinistră înainte de derularea evenimentelor care, prin intermediul televiziunilor şi a forţelor politice au condus la starea de învrăjbire de tip război civil în care ne găsim în momentul de faţă şi care, prin alegerile care ne aşteaptă, va avea un rezultat nu în interesul nostru, ci în interesul pulsiunilor, al emoţionalităţii adânci în care trăim şi care ne distorsionează judecata”.

Vă invităm să urmăriţi interviul integral.