VIDEO: Un lider chinez promite să lupte împotriva "Clicii lui Dalai Lama"

Piata Palatului Potala din Lhasa, Tibet.
Piata Palatului Potala din Lhasa, Tibet. (China Photos / Getty Images)

Un lider chinez senior a stabilit tonul pentru modul în care Partidul Comunist va trata Tibetul - şi se pare că în mare este acelaşi ca şi până acum.

La începutul acestei săptămâni, Yu Zhengsheng, membr al Comitetului Permanent al Biroului Politic, a reiterat că regimul chinez va continua "lupta împotriva clicii lui Dalai Lama". Yu este unul dintre cei şapte noi membri ai organului superior de guvernământ al Partidului Comunist.

[Dawa Tsering, reprezentantul tibetan al guvernului aflat în exil în Taiwan]:

"Dalai Lama, sau clica sa, aceste acuzaţii, cum că Dalai Lama urmăreşte independenţa, etc, toate sunt pentru că Partidul Comunist Chinez (PCC) are nevoie de un inamic imaginar. Este necesar să se împingă toată responsabilitatea către această persoană, toate lucrurile rele sunt cauzate de forţe străine, sau de aşa-zisa clică a lui Dalai Lama, sau de imaginare forţe ostile, toate aceste lucruri rele sunt cauzate din aceste motive, mai degrabă decât să fie din vina PCC".

Yu Zhengsheng a făcut declaraţiile în provincia Sichuan într-o vizită de inspecţie. Zona este locuită de număr mare de tibetani.

Situaţia din regiune s-a deteriorat pe parcursul anului trecut. Potrivit site-ul Campania Internaţională pentru Tibet, începând din 16 martie 2011, au existat 94 de proteste de auto-incendiere a tibetanilor.

Yu a le-a cerut călugărilor tibetani şi călugăriţelor să fie "patriotici" şi să respecte legile în timpul celor trei zile ale turneului din 6 în 8 ianuarie. Acesta a vorbit, de asemenea, de o creştere a veniturilor pentru păstori şi agricultori, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii.

Cu toate acestea, au existat speranţe de îmbunătăţire a dialogul dintre guvernul tibetan aflat în exil şi regimul chinez, odată cu noua conducerea a Chinei. Tatăl liderului de partid Xi Jinping a avut, conform relatărilor, o relaţie strânsă cu Dalai Lama până ca liderul spiritual tibetan să plece în exil. Xi senior a fost văzut purtând un ceas pe care Dalai Lama i l-a făcut cadou.

Cu toate acestea, anul trecut, în capitala tibetană Lhasa, Xi Jinping a declarat că va lupta împotriva clicii lui Dalai Lama. Acesta a susţinut, de asemenea, că "dezvoltarea incredibilă a Tibetului" de-a lungul ultimilor 60 de ani a fost cauzată de conducerea Partidul Comunist.