Vietnamul cere Chinei să îşi retragă o navă petrolieră din Marea Chinei de Sud

Fotografie aeriană surprinde activităţile de revendicare teritorială desfăşurate de China în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, vest de Palawan, Filipine, 11 mai 2015.
Fotografie aeriană surprinde activităţile de revendicare teritorială desfăşurate de China în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, vest de Palawan, Filipine, 11 mai 2015. (Captură Foto)

Noi rapoarte susţin că a avut loc un impas major între ambarcaţiuni ale gărzilor de coastă ale unor ţări învecinate cu Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud. Dar, susţine Al Jazeera, acum Vietnamul cere Chinei să îşi retragă o navă de explorare a petrolului din acea zonă. Prezenţa navei chineze pare să fi fost cauza impasului, în condiţiile în care ţări precum Vietnamul şi-au trimis propriile vase pentru a evalua situaţia, potrivit Express.co.uk.

Le Thi Thu Hang, purtător de cuvânt al Ministerului vietnamez de Externe, a declarat: „În ultimele zile, nava de prospecţiune Haiyang Dizhi 8 şi escortele sale au desfăşurat activităţi în zona sudică a Mării de Est, care au violat zona economică exclusivă a Vietnamului şi platoul său continental. Hang a folosit termenul vietnamez [Marea de Est] pentru Marea Chinei de Sud.

„Această zonă se află în întregime în interiorul limitelor apelor teritoriale vietnameze”, a precizat Hang.

De asemenea, Hang a adăugat că acţiunile regimului comunist chinez sunt „ilegale” şi trebuie să înceteze.

Ştiri locale sugerează că şase nave „puternic înarmate” ale pazei de coastă din Vietnam şi China s-au luat reciproc în vizor la începutul acestei luni.

Activităţile Chinei de explorare a petrolului au cauzat neînţelegeri cu Vietnamul.

Tensiunile asupra acestei zone maritime s-au amplificat în ultimele luni, în special între China şi SUA.

Temerile privind de un conflict deschis legat de Marea Chinei de Sud s-au amplificat de asemenea.

Beijingul are pretenţii asupra celei mai mari părţi a Mării Chinei de Sud – o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, care este revendicată, deşi nu în întregime, şi de Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine – şi a construit în zonă insule artificiale, lucru care încalcă Convenţia Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării (UNCLOS).

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor, în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud. În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule. De asemenea, Beijingul a avertizat navele care au pătruns în regiune.

SUA a desfăşurat în regiune numeroase operaţiuni de promovare a „libertăţii de navigaţie” în cadrul cărora trimite nave de luptă în apropierea insulelor contestate, atrăgând deseori furia regimului comunist chinez. De exemplu, în luna mai, un distrugător american a navigat în apropierea disputatului Recif Scarborough din Marea Chinei de Sud. Comandantul Clay Doss, purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a Marinei SUA, a confirmat că distrugătorul american USS Preble a desfăşurat operaţiunea. „USS Preble a navigat în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Recifului Scarborough pentru a contesta revendicările maritime excesive şi pentru a proteja accesul la canalul maritim aşa cum prevede legislaţia internaţională.”