Viktor Orban către elita Bruxelles-ului: UE a pierdut contactul cu realitatea

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban i-a acuzat pe unii politicieni din UE că trăiesc într-o bulă şi crează un sistem care “a pierdut contactul cu realitatea”.

Orban a făcut comentariile după ce partidul naţionalist Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European (PPE) din cauza unei campanii cu postere anti-imigraţie ce i-a luat în vizor pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi pe miliardarul american de origine ungară George Soros. Campania a acuzat Bruxelles-ul că promovează politici privind imigraţia care ameninţă securitatea Ungariei, potrivit Express.co.uk.

Orban a susţinut: “Politicienii din Bruxelles trăiesc într-o bulă. Ei crează o elită birocratică în Bruxelles care a pierdut contactul cu realitatea. Nu suntem dispuşi să facem ce impune Bruxelles-ul, dacă nu este bine pentru cetăţenii ungari”.

“Nu trebuie să ne fie teamă de birocraţii din Bruxelles care, prin metode viclene, doresc să aplice asupra noastră un conceput” fără să ţină cont de ceea ce doreşte Budapesta, a adăugat premierul ungar.

Orban i-a încurajat pe cetăţenii unguri să voteze partidul Fidesz în cadrul alegerilor parlamentare europene din luna mai şi să “demonstreze Bruxelles-ului că ceea ce se întâmplă în Ungaria este ceea ce doreşte poporul ungar”.

El a mai precizat că rezultatul alegerilor din 23 mai va determina dacă Fidesz decide să rămână în grupul PPE sau va crea noi alianţe cu partidele de dreapta din Bruxelles.

“Unii oameni din Bruxelles sunt puţin supăraţi pe noi deoarece, la începutul campaniei electorale, noi am desfăşurat o campanie de informaţii ce a expus maşinaţiunile Bruxelles-ului. Nu ar trebui să cedăm şi nu ar trebui să ne fie frică pentru că oponentul s-a plâns şi ne-a atacat cu indignarea cuiva a cărui agendă a fost expusă”, a adăugat Orban.

În baza termenilor suspendării din PPE, o comisie formată din trei persoane va decide daca Fidesz acţionează în conformitate cu regulile şi valorile grupului.

Pentru a-şi recăpăta poziţia iniţială în PPE, Fidesz va trebui să pună capăt campaniei anti-Juncker, să recunoască pagubele pe care le-a produs, să se abţină de la acţiuni similare şi să soluţioneze o dispută juridică privind statutul Universităţii Centrale Europene din Budapesta.

Dar există temeri în rândul membrilor moderaţi ai PPE că premierul Orban îşi va alătura forţele cu partidul Liga al vicepremierului italian Matteo Salvini sau partidul de guvernământ PiS din Polonia pentru a crea un grup rival în Parlamentul European.