Viktor Orban: Lupta cu Bruxelles-ul pentru cotele privind imigranţii este doar la început

“Bătălia reală” privind relocalizarea imigranţilor este doar la început, a declarat premierul ungar Viktor Orban după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a susţinut cotele obligatorii ale UE privind refugiaţii. Orban a adăugat că guvernul său va continua să respingă imigranţi.
Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Ungaria va recunoaşte verdictul şi va respecta legea ca o ţară membră UE, a afirmat Viktor Orban vineri, comentând decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în favoarea planului UE de relocalizare a imigranţilor. Totuşi, el a precizat că decizia Curţii “nu este un motiv pentru a schimba o politică a imigraţiei care respinge imigranţi”.

“Decizia Curţii nu cere Ungariei să facă ceva”, a declarat Orban la radioul public ungar.

În decizia de miercuri, Curtea din Luxemburg a respins un apel înregistrat de Ungaria şi Slovacia, reconfirmând dreptul Uniunii Europene de a ordona membrilor individuali să accepte refugiaţi. Pe baza acelei politici, Ungariei i se cere să primească 1.294 de refugiaţi şi Slovaciei 902. Cele două ţări ar putea primi amenzi dacă vor refuza să se conformeze sistemului de cote obligatorii pentru relocalizarea refugiaţilor între statele UE.

Vineri, Orban a promis că va lupta în continuare cu mijloace politice şi va determina UE să îşi revizuiască cotele impuse în 2015.

“Bătălia reală (împotriva Bruxelles-ului) este doar la început”, a adăugat el.

În timpul perioadei de vârf a crizei imigranţilor din 2015, Orban a aplicat o serie de politici anti-imigraţie, culminând cu ridicarea unui gard de sârmă ghimpată pentru a bloca afluxul de imigranţi care călătoreau de-a lungul aşa zisei rute Balcanice. Orban i-a numit de asemenea pe imigranţi un “cal Troian pentru terorism”.

Disputa Orban-Juncker

Săptămâna trecută, Orban i-a scris preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi a cerut Bruxelles-ului să ramburseze jumătate din cele 800 milioane de euro pe care Ungaria le-ar fi cheltuit pe securizarea graniţelor sale.

Juncker a respins cererea, criticând Ungaria că a cerut aceşti bani, în timp ce refuză să accepte planul de relocalizare.

“Solidaritatea este o stradă cu dublu sens”, a declarat Juncker într-o scrisoare adresată joi premierului ungar.

În răspunsul său, Orban a declarat că viziunea lui Juncker asupra solidarităţii va transforma Ungaria într-o ţară de imigranţi, împotriva voinţei poporului ungar. El a insistat că ţara lui nu este o ţară de imigranţi.

“În viziunea mea, aceasta nu este solidaritate, ci este violenţă”, a adăugat premierul ungar.

În plus, Orban a precizat că ţara sa nu are un “trecut colonial” precum multe naţiuni vest-europene.

“Aceste state membre [UE] majore au devenit ţări de imigranţi datorita obligaţiilor izvorâte din trecutul lor colonial. Ungaria, pe de altă parte... nu doreşte să devină o ţară de imigranţi şi nu poate accepta să fie forţată să schimbe acest lucru”, a mai declarat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe