Viktor Orban: Statele Unite se implică în afacerile interne ale unor state din Europa de Est

Viktor Orban
Viktor Orban (Sean Gallup/Getty Images)

Premierul ungar, Viktor Orban, a acuzat, marţi, Statele Unite că se amestecă în afacerile internele ale unor ţări din Europa Centrală, folosind ca ”pretext” acuzaţii de corupţie, relatează Mediafax.

Statele Unite nu se limitează să intervină, ci acţionează în mod activ în viaţa politică a unor ţări din Europa Centrală, a declarat Orban.

Afirmaţiile premierului au loc în contextul în care maghiarii îl contestă puternic pe Orban acuzându-l că transformă Ungaria într-un stat autoritarist şi că duce o politică de apropiere de Moscova.

Un climat de război rece se instalează între Statele Unite şi Rusia din cauza conflictului din Ucraina, a afirmat Orban, adăugând că Ungaria, ţară membră a UE şi NATO, nu trebuie să fie implicată în aşa ceva.

”Viktatorul”, aşa cum a fost denumit de unii protestatari, a continuat afirmând că Statele Unite vrea să determine Ungaria să ia părţi în conflictul cu Rusia.

”Ei vor să ne implice într-un conflict în care nu avem nimic de câştigat”, a subliniat acesta.

La mijlocul lunii octombrie, Washingtonul a sancţionat mai mulţi oficiali maghiari, citând acuzaţii legate de corupţie. Demersul american a avut loc după ce Ungaria a prezentat mai multe politici ”non-liberale”, care au stârnit nemulţumiri în rândul populaţiei şi îngrijorare în Europa.

La mijlocul lui octombrie, Washingtonul a declarat indezirabili pe teritoriul american şase oficiali de rang înalt ungari, din cauza unor suspiciuni de corupţie.

Măsura Statelor Unite a fost catalogată de Orban drept o încercare de a obţine o ”influenţă” în Europa Centrală şi de Est.

"Orice persoană care cugetă ştie că acuzaţiile de corupţie nu sunt decât un pretext", a declarat Orban. "Statele Unite vor influenţă", a apreciat el.

La începutul lui decembrie, senatorul american John Mccain l-a criticat pe Viktor Orban precizând că este ”un dictator neofascist”. ”Independenţa Ungariei este atacată”, a reacţionat Orban.

Tot mai izolat pe plan externe din cauza poziţiei favorabile pe care o avea faţă de Moscova, Viktor Orban a regândit recent parteneriatul cu Rusia, s-a aliniat la poziţia europeană vizavi de criza din Ucraina şi a început să strângă relaţiile diplomatice cu Germania.