Viktor Orban victorios în alegerile din Ungaria - exit-poll

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

Partidul Conservator (FIDESZ) al lui Viktor Orban, acuzat de nenumărate ori de acţiuni antidemocratice, are şanse mari să se claseze pe primul loc la alegerile legislative de duminică, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

FIDESZ obţine 48% din sufragii, alianţa de stânga 27%, iar partidul Jobbik (extremă dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont, citat de AFP.

Au fost chemaţi la urne cca 8,2 milioane de alegători pentru a alege 199 de deputaţi: 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel naţional.

Opinia deputatului PSD Bogdan Diaconu

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a declarat duminică că, în opinia lui, alegerile de astăzi din Ungaria, desfăşurate sub auspiciile partidului-stat FIDESZ, vor confirma faptul că avem de-a face cu „un stat-problemă pentru România, la fel ca Rusia”, iar atacurile la suveranitatea ţării noastre şi „poftirea” la Transilvania nu vor lua sfârşit după alegeri.

„Alegerile de astăzi din Ungaria se desfăşoară sub auspiciile partidului-stat FIDESZ care se foloseşte de Jobbik pentru a părea, prin comparaţie, digerabil, faţă de neo-naziştii lui Vona Gabor. O impresie falsă de altfel, echivalentă cu modul în care UDMR defilează cu moderaţia sa închipuită în România, când de fapt luptă tot pentru autonomie teritorială ca toţi ceilalţi extremişti. Ungaria va fi aşadar un stat-problemă pentru România şi în următorii ani, la fel ca şi Rusia”, a subliniat Bogdan Diaconu.

Bogdan Diaconu a explicat că partidul lui Viktor Orban a rămas în fruntea opţiunilor electorale uzând de un extremism prost disimulat şi transformând amestecul în statele vecine într-un principiu constituţional.