Violente in Cisiordania, pe fondul initiativei palestiniene la ONU

Marsuri israeliene de sprijin pentru colonizarea Cisiordaniei, 20 septembrie 2011 in Nablus
Marsuri israeliene de sprijin pentru colonizarea Cisiordaniei, 20 septembrie 2011 in Nablus (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

Colonistii evrei au protestat in Cisiordania impotriva planurilor palestinienilor de a obtine aprobarea statalitatii lor la Organizatia Natiunilor Unite si s-au ciocnit cu palestinienii in cel putin un sat, subliniind tensiunile in crestere din teritoriu.

Circa 200 de colonisti, multi fluturand steaguri israeliene cu albastru si alb, au marsaluit prin enclava Itamar, langa orasul palestinian Nablus, intr-o demonstratie care avea ca scop sublinierea dreptului lor asa-numit "biblic" asupra Cisiordaniei.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas planuieste vineri sa depuna o cerere de aderare la ONU pentru statul cu drepturi depline Palestina, ce ar cuprinde Cisiordania, Ierusalimul de Est si Fasia Gaza - terenuri ocupate de Israel in 1967.

Initiativei palestiniene i se opun colonistii, care considera Cisiordania regiunile biblice Iudeea si Samaria - inima biblica a Israelului.

"Doar le aratam ca aceasta este casa noastra. Suntem adevaratii proprietari, din tara lui Israel", a declarat Moshe Goldsmith, primarul din Itamar, o colonie de circa 1.400 de oameni, citat de Reuters.

Un purtator de cuvant al Autoritatii Palestiniene - organismul care palestinienii spera ca va dobandi o recunoastere la ONU - a declarat ca protestul a fost un exemplu de "intimidare si atacuri regulate si continue" ale colonistilor. "Suntem convinsi ca acesta are un obiectiv strategic, care este atragerea palestinienilor spre reactii violente", a declarat Ghassan Khatib, purtatorul de cuvant.

Colonistii, paziti de o prezenta impunatoare a securitatii israeliene, au marsaluit spre o intersectie a drumului principal care leaga orasele palestiniene Nablus si Ramallah, unde au dansat si au cantat cantece in ebraica.

Aproximativ 500.000 de colonisti evrei s-au mutat in Cisiordania si Ierusalimul de Est in colonii despre care palestinienii sustin ca submineaza sansele lor de a stabili un stat viabil pe teritoriile ocupate in 1967.

Washingtonul saboteaza initiativa palestiniana

SUA a declarat ca se opune candidaturii palestinienilor pentru aderarea la ONU ca stat cu drepturi depline. Washingtonul, cel mai apropiat aliat al Israelului, afirma ca doar o reluare a procesului de pace de doua decenii poate avansa scopul palestinienilor.

Insa procesul de pace organizat de administratia Obama, care a murit inainte de a incepe, a fost sabotat de Israel, care a dezghetat construirea de colonii chiar inainte de intrevederile initiale dintre evrei si palestinieni.

Negocierile pentru fondarea statului palestinian, organizate de Washington, ar fi trebuit sa se desfasoare in timp ce Israelul isi continua procesul de colonizare pe teritoriile care faceau obiectul discutiei.

Marsuri ale colonistilor au fost planificate in cel putin alte doua locatii din Cisiordania, dar mass-media israeliana a declarat ca prezenta a fost mai mica decat se anticipase. Unii colonisti au ales sa ignore candidatura palestinienilor la ONU si cer in liniste Israelului sa raspunda prin anexarea a cel putin unora dintre enclave lor.

Agentia OCHA a ONU a inregistrat o crestere a atacurilor colonistilor impotriva palestinienilor si bunurilor lor in acest an, comparativ cu trecut, iar rata a crescut mai mult in ultimele cateva saptamani, trei moschei fiind vandalizate in luna septembrie.

Marsul din Itamar a inceput din fata casei unde un cuplu israelian impreuna cu cei trei copii ai lor au fost omorati in martie, o crima pentru care Israelul a acuzat doi tineri palestineni, condamnandu-l pe unul dintre ei.

Palestinienii au raspuns la cresterea recenta a violentei prin formarea de grupuri de voluntari pentru a supraveghea si, in unele cazuri, a interveni pentru a preveni atacurile, care apar de obicei in zonele de langa asezarile care se afla sub control israelian total.

"Ideea este ca, odata cu cresterea recenta a atacurilor colonistilor, a devenit clar ca palestinienii nu se pot baza pe armata", a declarat Jonathan Pollak, un activist israelian implicat in voluntariatul ce urmareste sa protejeze palestinienii de colonisti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe